Вход"Аз и моят път" - повече за създателката и самия курсПубликувано на: 21.04.2015

Автор: Силвия Димитрова

 


Днес ще те запозная с Елена - координатор обучения и училищни дейности в WishBox. Тя ще разкаже за идеята "Аз и моят път" - курс за младежи, който организира за втора поредна година.

 

Как се казваш и от къде си? 

 

Казвам се Елена. Родом от Дупница. Живея в София от 14 годишна.

 

Kак се зароди идеята за курса?

 

Поглеждайки назад във времето, виждам колко много  стъпки, на пръв поглед случайни, водят към случването на този курс.

 

Темата за професионалното ориентиране ми е много лична. Дълбоко разбирам нуждата от това. Решението къде и какво да уча след завършване на гимназия, а дори и изборът на такава, бяха следствие на родителска амбиция и на моята ограничена представа за мен самата и възможностите, които съществуват. Оценявам решението си като неинформирано и не достатъчно осъзнато. Но именно това осъзнаване ме доведе до разбиране на нуждата от професионално ориантиране сред младежите.

 

По време на образованието ми извън България, моите търсения и пътувания, придобих опит в сферата на неформалното учене и открих страстта си към преподаването и обучителните дейности.

 

В последствие тук в България срещнах хора, с които мислим в една посока. Идеята за курса бе естествено следствие от общата мисъл и работа на група хора обединени под името WishBOX, уверени че младежите в България имат нужда от подкрепа по пътя на избора на подходящо за тях образование и професионална реализация.

 

 

Как се развива курсът за момента и за първа година ли го правиш?

 

Правим този курса за втора поредна година. Миналата година тествахме идеите си. Отзивите на младежите ни вдъхновиха да продължаваме с това, което правим. Разбира се, целта ни е да го развиваме и да става все по-полезно и смислено.

 

Тази година се включиха 17 чудесни, будни, търсещи младежа от 15 училища от София и околностите. 7 от тях спечелиха стипендии, които осигурихме благодарение на Yatoto. Очакваме още трима младежи да се включат.

 

 На 18.04 беше първата ни - опознавателна среща. Остават ни още 8 съботи заедно, в които младежите ще изследват себе си, ще се срещат с ментори, ще преживеят реалността на различни професии, ще развиват важни умения и нагласи. Целта ни е да покрием инуждите и очакванията на младежите по най-добрия начин.

 

За втора поредна година курсът се провежда с неоценимото партньорство на Център за Развитие на Човешките Ресурси, където го провеждаме. 

 

Мислиш ли, че чрез тези курсове помагаш на младежите и може би някой ден те ще променят обществото?


Силно вярвам в това. Затова го правим. В дългосрочен план е все още рано да се каже това. Искаме курсът да остава трайни, положителни следи у младежите. Проследяваме развитието им и вярвам, че един ден ще мога да отговоря с голямо и измеримо “ДА” на този въпрос.

 

 

С какво се занимаваш всъщност, каква е твоята професия?

 

Бих нарекла професията си Мечтател в действие. Завършила съм маркетинг. CV-то ми и близките ми предполагат да работя в маркетинговия отдел на голяма компания (и съм го правила). Аз обаче следвам сърцето си и нещата, в които вярвам. В момента съм координатор обучения и обучителни дейности в WishBox и се чувствам “на пътя” си повече от всякога.

 

WishBOX - Мечти в действие!