ВходВ цитати ... Антон ЧеховПубликувано на: 19.04.2015

Подбрал: Ива Цолова

 

Днес ще ви разкажа за Антон Павлович Чехов. Той е руски писател и драматург, но много интересно е, че по професия е бил лекар. Чехов е автор на множество къси разкази, както и на пиеси, оказали силно влияние върху драмата през ХХ век.

 

На човека ще му стане по-добре тогава, когато му покажете какъв е.“

 

Роден е на 29 януари 1860 г. в Таганрог, в семейство на търговец. Баща му бил много строг, също така упражнявал физическо насилие върху него, което бележи с негативизъм детството на Антон.

 

Необходимо е да се стремим всеки да види и да узнае повече, отколкото е видял и узнал баща му и дядо му.“

  

Чехов работи като лекар почти през целия си живот, докато пише своите литературни произведения. По негови думи „медицината е законната ми съпруга, а литературата е моя любовница“.

 

Животът, прекаран в безделие, не може да бъде чист.“

 

Антон започва да пише поради финансови причини, но с времето артистичните му амбиции нарастват и той прави нововъведения, които силно влияят на еволюцията на съвременния разказ.

 

На човека са необходими не три аршина земя, не имение, а целият свят, цялата природа, където на воля да може да изяви всички свойства и особености на свободния си дух.“

 

Първообразът му е метода на „потоканасъзнанието“ - повествователна техника, съчетана с отхвърляне на поуката в края на традиционната структура на разказа.

 

Колкото по-високо стои човек в умственото и нравственото си развитие, толкова е по-свободен и толкова по-голямо удоволствие му доставя животът.“

 

За 26 години творческа дейност създава около 900 произведения, най-вече хумористични разкази, пиеси и повести, които се превръщат в класически произведения на световната литература. Много специалисти го считат за един от най-добрите автори на къси разкази в света.

 

"Възпитаните хора уважават човешката личност и затова са винаги снизходителни, меки, вежливи и отстъпчиви.“

 

Освен страстта си към писането, той бил запален колекционер на пощенски марки. Събирал ги от ранна младост до края на живота си.

 

У човека всичко трябва да бъде прекрасно: и лицето, и дрехите, и душата, и мислите.“

 

Бил близък приятел на композитора Чайковски и дори му посветил разказа си „Мрачно утро”. Забавен е фактът, че често сядал да пише, облечен в параден костюм.

 

Човек е това, в което вярва.“

 

Чехов е бил женен за Олга Крипнер. Наред със стандартните комплименти и банални ласкави думи, той използвал и доста нестандартни такива. Например, в едно от писмата до жена си я нарича „куче“ и „змия“. А в друго - „крокодил на моята душа“, доста лирично, нали?

 

Не се успокоявайте, не се приспивайте. Докато сте млади, силни бодри, не преставайте да правите добро.“

 

По думите на неговата съпруга, Антон се събужда през една лятна нощ през 1904 г. и моли за доктор. След това поисквa шампанско. На доктора казва на немски „Ich sterbe“, след което се обръща към жена си на руски и казва „Я умираю“, изпива шампанското до дъно, ляга на лявата си страна и скоро след това издъхва.

 

Ако искаш да станеш оптимист и да разбереш живота, то престани да вярваш на това, което говорят и пишат, а сам си наблюдавай и вниквай.“

 

WishBOX – Мечти в действие!