ВходВ цитати ... ВеликденПубликувано на: 12.04.2015

Подбрал: Ива Цолова

 

Шарени яйца, козунаци, семейни събирания, много хапване и безброй усмивки по лицата – да, Великден е тук! Този страхотен празник внася щастие в сърцата на хората с множеството си пъстри цветове и хубава традиция. Днес ще ви разкажа малко повече за него и за поверията, които се предават отпреди много години.

 

Според старите хора, дете, което се роди през Страстната седмица или на самия Великден, ще се радва на крепко здраве и голям късмет.

 

Великден e един от най-големите и най-важните православни празници. На този ден Иисус Христос е възкръснал от мъртвите. Празникът е свързан по време с първото пълнолуние след пролетното слънцестоене и така всяка година Великден се пада на различни дати.

 

В нощта срещу Великден не бива да се вдига врява. Старите хора вярват, че ако си твърде гръмогласен и вдигаш шум в нощта срещу Възкресение Христово, рискуваш да си навлечеш гнева на злите сили и да привлечеш в дома си лоши енергии.

 

Подготовката за празника продължава през цялото време на предишната Страстна седмица. Обикновено рано сутринта на Велики четвъртък, във всеки дом боядисват яйца (ако това не бъде направено в четвъртък, тогава е възможно да се боядисват яйца само в ранните сутрешни часове на събота).

 

Набраният на Великден здравец носи здраве и дълголетие на притежателя си. Старите хора вярват, че именно на този ден растението притежава магически сили и лекува всякакви болести.

 

Най-старата жена с първото боядисано яйце прави кръст на челото на първородното дете и след това на всички останали в къщата. След това яйцето се поставя пред домашната икона. Обикновено в същото време се пече Великденски хляб - козунак, в който се добавят нечетен брой яйца.

 

Съществува поверие, че ако жените, които дълго време се мъчели да забременеят, преспят с червено яйце в пазвата си, догодина ще се радват на рожба.

 

Честването на Великден започва в полунощ в неделя. В храмовете се събират хора на празничната литургия, държат запалени свещи и боядисани яйца, които са донесени от къщите им.

 

Вярва се, че ако минути преди настъпването на Великден отправиш молба с думите: "Възкресение Христово! Изпрати ми мъж, който да ми донесе много щастие!", желанието ти ще се сбъдне.

 

По време на службата в храма всички пеят, а след службата всички се поздравяват: "Христос Воскресе!"; Отговорът трябва да е "Воистина воскресе!".

 

Ако се подстрижеш на Велики Петък, ще имаш спокойна година и ще забравиш що е то главоболие.

 

Това служи като поздравление, когато се срещат хората на улицата през следващите няколко седмици. Още в двора на храма, хората си подаряват боядисаните яйца, чукат се с тях, след което ги изяждат.

 

Западно поверие гласи, че на Велики Петък не се перат чаршафи, защото можеш за сънуваш кошмари.

 

На следващата сутрин хората отново ходят на църква и след това се събират семейно у дома. Младите обикновено отиват на гости при родителите си или кръстниците си. Празничната трапеза обикновено са ястия с агнешко, много салати с пресни зеленчуци, червено вино и др.

 

В някои краища на страната старите хората вярват, че черупките на великденските яйца имат магически сили. Затова те ги запазвали и използвали при баене против уроки. Бабите ги стривали на прах, който използвали при лечение на различни болести.

 

WishBOX – Мечти в действие!