ВходНяколко съвета как да преодолееш стреса от училище и работаПубликувано на: 17.04.2015

Автор: Сиси Василева

 

На всеки му се е случвало да има тежък ден и да се чувства стресиран. Дали в училище, дали в работа. Знай, че винаги има изход от тази ситуация. За да спреш този вътрешен тормоз като първа стъпка се опитай да се разсееш. Прави това, което те кара да се чувстваш добре. Ако не се получи излез на разходка сред природата, почини си, тренирай или се виж с най-добрите ти приятели. Всичко идва от мисълта. Настрой и подготви мозъка си да включи само позитивни мисли.

 

Физическата активност помага при стреса. След като разсееш това неприятно чувство в себе си ще усетиш покой.

На всеки му се стоварват неща, все пак. Но важното е да постигнеш баланса на хубавите и лошите моменти. Трябва хубавите неща да преобладават повече, a когато се появяват само лоши моменти затаи дъх, релаксирай и направи нещо, което не си правил до сега. Разнообрази деня си чрез хоби, пътуване или нещо друго, което спонтанно ти хрумне.

 

Многобройни изследвания показват, че хората, които имат повече социални контакти (брак, приятели, роднини) живеят по-дълго и са по-малко уязвими към стресови заболявания. Докато хората, които имат по-малко социални контакти са по-уязвими. Приятелите и семейството могат да помогнат с ценен съвет, да бъдат добра компания, да разсеят човека от тревогите, също така да окаже финансова или материална помощ. Подкрепата е важна част от живота на един човек, за да се справи с проблемите. Споделянето на проблемите ще ти помогне да стовариш малко тежестта от глава ти. Ще ти олекне.

 

Друг метод е слушането на спокойна релаксираща музика. Отпусни се, слушай и мечтай.

Смехът е най-силното лекарство за тялото и душата. Хората, които са готови да се посмеят над себе си и над своите неприятности преживяват стреса по-лесно.

 

Друг вариант е почивката – спане, медитация. Важното е да направиш пълноценна почивка според интересите ти. Или общуването с хора, които не насочват разговора към източника на стрес.  Няма метод, който да е универсален за всички. За това обърни внимание на ранната проява на стреса преди да стане значим. Постигни баланс между препятствията и начина ти на справяне с него. Разширявай методите, които ползваш за справяне със стреса. Стреса може да засегне по 4 начина :

 

-          Физиологически- причинява главоболи, болки в корема и др.

-          Емоционално – предизвиква напрежение и раздразнителност

-          Психически – чрез промяна на мислене

-          Поведенчески – влияейки на начините, по които реагираш на различни събития

 

Просто промени начина, по който възприемаш проблемите, отдай се на момента, мисли позитивно, не спирай да се усмихваш, вярвай, обичай и живей така както искаш. Всичко ще се нареди, бъди търпелив. Ако спазваш тези неща ще намалиш стреса. Негативния стрес може да породи заболявания за това замисли се. Заслужава ли си цялото това напрежение да стои вътре в теб ?

 

 WishBOX - Мечти в действие!