ВходКак спортът помага с научаването на уроците... и ощеПубликувано на: 04.06.2015

Автор: Сиси Василева

 

Повечето от нас спортуват, основно защото знаят, че спортът изгаря калории и ни помага да отслабнем. Но има много други и по-добри причини да се занимаваме редовно със спорт. Освен това, от колкото по-ранна възраст започнем, толкова по-вероятно е да ни остане навик до живот. 

 

Изследвания сочат, че физическа активност няколко пъти в седмицата, значително подобрява паметта и способността ни да научаваме нови неща. Докато се потим над уредите в залата, стимулираме производството на клетки в хипокампуса, частта от мозъка, отговорна за дълготрайната памет и ученето. Дори и понякога да ни се струват скучни, тренировките имат силата да подобрят паметта ни.

 

След спортуване тялото отделя ендорфини. Това са биологични молекули, които се активират от физическата активност и имат положително влияние върху мозъка, душевното състояние, жизнената енергия. Ендорфина е хормона на щастието. Това са същите онези молекули, които се освобождават и когато си влюбен или ядеш шоколад.  

 

Редовната физическа активност води и до подобряване на метаболизма, особено при хората, които водят заседнал живот и след това започват да спортуват. Спортът редуцира риска от сърдечни заболявания, някои видове диабет, високо кръвно налягане, остеопороза и дори някои форми на рак. Освен това, движението е и основен похват за борба с депресията и стреса.

 

Освен, че действа тонизиращо, спортът изгражда и характера на човек - калява волята, развива дисциплина и организираност. Също така, дава самочувствие, сила и намалява стреса. Не очаквай, обаче, да си силен още в началото. Дай си време, за да се развиеш. 

 

 

 

Спортът е един от най-добрите начини да изключиш ума си и да се освободиш от притесненията. Човек, който тренира, е свеж през целия ден, а вечер, сънят му е по-спокоен

 

Не само трябва да се възползваш от всички предимства, които спортът ти дава, но е добре и да се научиш да го превърнеш в навик. Усмихни се, спортувай и се радвай на живота.

 

 

WishBOX - Мечти в действие!