ВходИнтересни факти свързани с ВеликденПубликувано на: 11.04.2015

Автор: Сиси Василева

 

1. Двеста осемдесет и пет яйца снася годишно една кокошка.

 

2. 85 калории съдържа твърдо свареното Великденско яйце.

 

3. 1678 година за първи път се споменава Великденския заек. В немска приказка се разказва за заек, който криел в градината яйца от децата.

 

4. 75% от децата изгризват най-напред ушите от шоколадовия заек.

 

5. Първият козунак за Великден омесил един френски хлебар през 17 Век, разказва историята. Оттам традицията да се прави сладък хляб за празника се пренесла в цяла Европа. В България козунакът става популярен чак през 20-те години на миналия Век. Появява се първо в градовете и постепенно измества традиционния обреден хляб.

 

6. 1873година е изработено първото шоколадово яйце. Това се случва в Бристол, Англия, и е дело на шоколатиерската фамилия Фрай.

 

7. 3 пъти повече яйца от обикновено се изяждат по Великден.

 

8. Великденският остров бил открит от холандският адмирал Якоб РогеВеен на Великден през 1722 година, откъдето е получил и името си.

 

9. 500 000 евро струва най-скъпото Великденско яйце. Руският цар Александър ||| го подарява на съпругата си Мария Фьодоровна. То е изработено от руския бижутер Петер Карл Фаберже и е от чисто злато. Във Вътрешността му мъти златна кокошка с очи от рубини.

 

10. Боядисването на яйца е много стара традиция. Има сведения, че яйца са се шарили и подарявали още в Древен Египет, Персия, Рим и Китай. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота. До появата на изкуствените бои за шареното на яйцата са се използвали отвари от билки, ядки, плодове и зеленчуци.

 

WishBOX - Мечти в действие!