ВходДаяна Димитрова - кулинар в действиеПубликувано на: 10.04.2015

Автор: Росица Митрева

 

Днес искам да те запозная с едно много свежо и мило момиче. От известно време тя има свой кулинарен блог, който ще си позволя да кажа е страхотен. Аз самата съм пробвала рецептите й и ми се получиха. Сега е време да ги пробваш и ти! Но нека оставя Даяна да ти се представи сама ...

 

Здравейте, казвам се Даяна Димитрова и съм на 18 години. Обичам храната, обожавам кулинарното изкуство и често прекарвам времето си в приготвянето на различни видове ястия. Мечтата ми е да превърна своето хоби в бъдещата ми работа, защото това ще ме направи истински щастлива.

 

Здравей, Даяна! Как реши да си направиш кулинарен блог?

Решението да създам кулинарен блог беше съвсем спонтанно. Един летен ден, началото на лятната ваканция, реших, че искам да се развивам, в това, в което съм добра, или поне така казват хората. Реших, че създаването на кулинарен блог ще е едно предизвикателство за мен и ще ме подтикне да преоткрия нови и нови неща за кулинарията. Така и стана.

 

 

От колко време го имаш и трудно ли е да го водиш?

Създадох блога на 27 юни 2013, тоест поддържам го от повече от година и половина. Не бих казала, че е трудно, защото за мен готвенето е удоволствие и начин за разтоварване. Обичам да споделям приготвените рецепти, а когато хората ги опитват и споделят резултата съм най- щастливата.

 

Какво е нужно за да бъде един блог наистина успешен?

Не мисля, че моят блог все още е един от успешните български кулинарни блогове. Причините са много, като липсата на голям опит (все пак съм едва на 18 години), липсата на инвестиции в атрактивни сервизи, не до там професионалните ми снимки и т.н. За да бъде наистина успешен един блог трябва често да се побликуват атрактивни рецепти, които да се популяризират в социалните мрежи като Facebook, и най-важното да се влага много любов и внимание към детайлите. С отдаденост и желание, всичко се постига!

 

Сигурна съм, че ще успееш! А колко често пускаш рецепти? Те твои оригинални ли са или ги взимаш от някъде?

Периодът винаги е различен. Старая се да е по-често, но понякога останалите ежедневни задължения правят това невъзможно. Относно рецептите, и при тях вариантите са много. Има някои рецепти, които изцяло са взаимствани, като тази за френските кроасани просто защото за първи път ги приготвях и не знаех технологията. Други рецепти са изцяло мои, но най-често дадена рецепта ме вдъхновява и я адаптирам по мой вкус.

 

Коя е любимата ти рецепта?

Много сложен въпрос! Когато си опитвал всичко, наистина е трудно да прецениш кое най-много ти е харесало, но може би гореспоменатата рецепта за френски кроасани ми е любима. Беше предизвикателство, резултатът беше удовлетворяващ, а на вкус бяха страхотни. Опитайте ги:

 

 

Какво най-много обичаш да готвиш?

Признавам си, че сладкишите и тестените изделия са моята слабост. Просто при тяхното приготвяне се чувствам най-сигурна. Като цяло обаче обичам да готвя всичко! Голям чревоугодник съм.

 

За кого готвиш?

За всеки, който иска да опита приготвеното от мен, но най-често за семейството ми и моя приятел.

 

Какво те вдъхновява да продължаваш?

Храната. Освен това и най-различни български и чуждестранни кулинарни блогове, кулинарни предавания, готвачи и кулинарани книги.

 

Кога откри любовта си към готварството?

От много малка. Помня как приготвях сладкиш „Агнеси“ с братовчедка ми, когато бях едва на 5-6 години. Винаги съм се въртяла около майка ми в кухнята и съм обичала да и помагам. С времето това се превърна и в най-голямата ми страст.

 

С какво се занимаваш когато не готвиш? Имаш ли други хобита?

Обичам да рисувам, макар че не ме бива особено. Също така съм голям кино маниак, но за жалост все по-рядко се намират филми, които да ме впечатлят.
Много обичам дългите разходки из града с добра компания.

 

А смяташ ли в бъдеще да се занимаваш по-усилено с кулинарство? Ти си 12 клас, къде и с каква специалност мислиш да продължиш?

Определено смятам да направя кулинарството своя бъдеща професия. Мога даже да се похваля, че вече съм приета в университет в Швейцария, където ще уча кулинарно изкуство и кулинарен мениджмънт. Нямам търпение!

 

 

Честито! Много се радвам! Има ли нещо друго, което искаш да кажеш, а аз пропускам да попитам?

Искам да споделя, че няма по-прекрасно нещо от това да откриеш какво те прави щастлив и се гордея с избора си да се занимавам с това, което ми харесва, независимо от хорското мнение. Адски благодарна съм и на семейството ми и най-близките ми хора, че ме подкрепят в това отношение.

 

Какво ще пожелаеш на всички ученици и студенти, които ни четат и искат да се занимават с кулинарство?

Продължавайте да се развивате, не се отказвайте и работете, за да постигнете целите си и да реализирате мечтите си. Надявам се някой ден да се срещнем някъде в кулинарния бранш и да споделим опит и умения! Успех във всяко едно начинание!

 

Благодаря ти много за това интервю, Даяна! Пожелавам ти успех с блога и с всичко кулинарно, с което се захванеш. Вярвам, че ще успееш и обещавам да съм от първите посетители на твоя ресторант!

 

WishBOX - Мечти в действие!