ВходУрок по дискриминацияПубликувано на: 22.01.2014

Автор: Василена Василева

 

 

Според тълковния речник, думата “дискриминация” е описана по следния начин:

 

Дискриминацията към или спрямо даден човек или група е третирането или възприемането му на базата на класа, категория, раса, етнос, религиозна принадлежност, сексуална ориентация или нещо друго вместо спрямо неговите лични качества.

 

Много лесно можем да опишем значението на тази дума, но бихме ли могли да опишем чувството, което изпитва дискриминираният човек? Можем, но само тогава, когато ние лично сме го изпитали, защото за разлика от думите, чувствата се помнят много повече, а понякога и завинаги.

 

Как, обаче, можем да обясним на едно дете какво е дискриминацията, така че наистина да разбере и почувства ефекта от нея? 

 

Малко след убийството на радетеля за човешки права Мартин Лутър Кинг-младши, една учителка далеч от мястото на събитието решава, че трябва да се направи нещо. Според нея тази смърт няма как да бъде обяснена на подрастващите... още повече на нейните ученици, които били само трети клас. Тя, обаче, намира начин. Само за един ден тази жена променя живота на учениците си завинаги. Питате се как?

 

С влизането си в час учителката казва, че хората със сини очи са по-добри от тези с кафяви. Децата със сини очи получават по-дълго междучасие и куп привилегии, докато останалите са лишени. Учителката забранява на децата с различен цвят на очите да си играят, което поражда конфликт между тях. Малко по-късно през деня децата разбират, че са били “излъгани” и че всъщност по-добрите са били тези с кафявите очи. Размяна на ролите. Хитро, нали? В края на деня едно от децата казва, че вече наистина знае какво е да бъдеш дискриминиран, описва подробно чувството, което е изпитвало – сякаш е имал “каишка на врата”. След като учителката разбира, че децата са разбрали този урок, тя ги събира и проверява какво са научили.

 

Целият този урок се превръща в документален филм, който широко се използва при работа с родители и ученици, както и от правителствени, бизнес и работни организации.

 

Едно от интересните места, на които е използван е бил затвор. Първо пред затворниците, от които доста голям процент са от малцинства. За да се уверят, че служителите на затворническата система са съпричастни към тревогите на хората там, администрацията от затвора наема въпросната учителка, за да предаде урока си на няколко от тях.

 

Учителката прави абсолютно същото, както и с класа си, но по един доста завоалиран начин, който дори може да бъде описан като груб. Този урок, колкото и кратък да бъде служи на всички присъстващи за пример. И то не само за днес и утре, а за цял живот.

 

 

 

Въпреки големите успехи, които има този урок по дискриминация, той не се препоръчва за преподаване на деца, тъй като много лесно би се породил спор или нещо по-сериозно между тях.

 

Замисли се дали някога си дискриминирал някого, спомни си хубаво. Просто думи, нали? Не чувстваш нищо. А сега си помисли колко пъти си бил дискриминиран? Сега вече знаеш какво е. Сега вече чувстваш нещо – там отляво, нали? Никой няма право да се държи по този начин с теб, но това не ти дава право ти да се държиш така с някого.

 

Всички сме хора, човешки същества. Всички обичаме и мразим. Всички чувстваме, това ни различава от животните. Ако искаме да запазим вида си трябва да се радваме на различията, а не веднага да заставаме против тях.

 

Бъди по-добър и толерантен с хората!

 

 

WishBOX - Мечти в действие!