ВходВ цитати ... за ЦветницаПубликувано на: 05.04.2015

Подбрал: Ива Цолова

 

Въпреки че традиционно рубриката ни „В цитати ...“ винаги разказва за някоя известна личност, допринесла по някакъв начин за света и неговото развитие, днес ще разчупя тази рамка и вместо за хора, ще ви разкажа малко за красивите, нежни и прекрасни създания, наречени цветя. Няма как да не уважим техния пъстър и разнообразен празник, затова освен за него ще ви издам и някои от посланията, които цветята носят заедно с имената си.

 

„Анемонията сдобрява влюбените, но я тълкуват и като предупреждение - „Прекалено си недостъпна в любовта. Обърни ми внимание.”

 

Цветница или Връбница се пада всяка година в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Тя е един от най-хубавите пролетни празници. Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

 

„Бръшлянът е символ на истинското и чисто приятелство.“

 

Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона или на входната врата, за да може да пазят семействата през цялата година.

 

„Жълъдът е растението на живота, също така олицетворява безсмъртието.“

 

Обикновено на Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – "кумиченето". Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано "кукла".

 

„Кактус – не би изненадало никого, но той е символ на издръжливостта.“

 

Момичетата се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето. Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за "кумица" или "кръстница" на лазарките. По този начин тя се превръща в обект на специална почит от другите момичета.

 

„Люлякът се смята за лиричен пратеник. Особено се цени белият люляк, който е популярно цвете при майските сватби. Нерядко го наричат “кралско цвете”. Много от пролетните церемонии са свързани с пищна люлякова украса. Казват, че последната румънска кралица поискала за погребението си всичко да бъде в лилаво, а ако сезонът не позволява да бъде с лилави люляци, те да бъдат заменени с лилави орхидеи.“

 

В Североизточна България, Цветница се свързва с големи церемонии. Вярва се, че на този ден душите на мъртвите излизат от гробовете и искат от близките си хора да им донесат нещо.

 

„Макът е символ на плодородието. Той е посветен на бога на съня. Според преданието бог Морфей приспивал хората, като ги докосвал с маков цвят. Макът също е цветето на бляновете.“

 

Преди изгрев слънце жените трябва да отидат на гробищата, носейки върбови клонки и сено. Гробът се кади с ким, напоява се с вода, клоните се поставят до гроба, а сеното се запалва. Но това са стари традиции, които се изпълняват само в някои краища на страната.

 

„Теменужка – скромност, свенливост; това е символът на живота и щастието. Хората, които предпочитат теменужките, са способни на чисти чувства във всяка възраст.“

 

Накрая ще ви дам една малка подсказка за имената, които празнуват днес. Прегледайте ги, за да не остане някой ваш приятел засегнат, защото е останал без поздрав. До следващата седмица :)

 

Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина

 

 

WishBOX – Мечти в действие!