ВходНай-модерното училище в БългарияПубликувано на: 31.03.2015

Автор: Цветелина Петкова

Снимка: http://hristobotev.org/

 

Сигурна съм, че щом четеш нашия блог и статиите в него, се интересуваш от своето образование и развитие. Търсиш начини как да подобриш себе си и най-вече искаш да си информиран за всичко свързано с образованието в България и чужбина. Радвам се за теб, но замислял ли си се, къде в страната всъщност би могъл да получиш най-добро средно образование и къде условията са най-добри?

 

Наскоро pedagozi.bg обявиха СОУ „Хросто Ботев“ във Враца за едно от най-модерните училища в България, което е изравнено със стандартите на Европейския съюз.

 

СОУ „Христо Ботев” е носител на ордените „Народна Република България” и „Св. св. Кирил и Методий”, както и на първия „Почетен знак на град Враца” и голямата награда за образование на град Враца.

 

Училището е наистина впечетляващо. Историята му започва още през 1822 г. като Възнесенското мъжко класно училище. Оттогава училището е претърпяло много промени в облика си и в методите на обучение, но е запазило своя еталон за качествено обучаване на младите хора. Едно от неговите предимства е, че то е многопрофилно училище, което би могло да подготви и насочи много и различни ученици към най-разнообразни специалности - научни и хуманитарни.

Но ако само ви говоря точни факти, това няма да ви помогне да научите повече за училището. Затова се свързах с Николай Николов, ученик от училището и председател на ученическия парламент във Враца, за да ни разкаже нещо повече за своето училище.

 

Какво мислиш за училището?

Училище "Христо Ботев" е мястото, в което прекарах последните 8 години. То ми даде много възможности да се развивам, да се изграждам като личност. Нещо повече - благодарение на либералността на ръководството, аз успях да се развивам както считах за добре, разбира се, напътстван от учители. Резултатът от това не е еднозначен - вече съм повече от три мандата председател на Младежкия парламент в града, работя активно с младежи и се чувствам пълноценен за своята общност.

 

 

Какво мислиш за подобренията в последните години?

Промените в последните няколко години са наистина много и те винаги са провокирани от желанията на учениците в училището. Това е причината, поради която се изградиха многофукнкционални кабинети по профилиращите предмети - химия, история и география, а в предстоящата година предстои изграждането на кабинети по физика и биология и чуждоезиков кабинет. Към настоящия момент се изгражда "Алея на признателността", което представлява модерен младежки парк с актуална визия - това отново е идея на Ученическия съвет на училището. Освен материално-техническата база промени търпят и учителите. Какво искам да кажа - те са с персонален компютър и таблет, както и телефон. Всяка класна стая е оборудвана с мултимедия, а в училището има 10 интерактивни дъски, които да бъдат използвани при отделни поводи. Всяка една дъска в училище е със специален уред, който я превръща в интерактивна.

 

 

Какво още би искал да се подобри в него?

Това, което бих искал да се случи, е в училището да бъде изградена многофункционална спортна зала, която да удовлетворява нуждите не само на училището, но и на целия град. Май не е подходящо да казвам, че бих искал, защото вече се изготвя техническия и концептуалния проект на сградата, и до няколко години предстои нейното изграждане, живот и здраве.

 

Мислиш ли, че и други училища в страната биха последвали примера на твоето?


В днешното сложно и объркано време, е все по-трудно да си говорим за образование, за морални ценности и прочие, но е хубаво да има повече училища като нашето. Не е случайно, че употребявам "нашето", защото всеки един ученик в "Христо Ботев", има усещането, че той е част от колектив, че е важен и значим. В днешно време всеки чака и търси своя месия, хубаво е да се подражава на добрите практики и да се инвестира в нещо, което е възвръщаемо, а какво по-възвръщаемо нещо от образованието и доволни млади и амбициозни хора?

 

 

Кое според теб е най-хубавото нещо в твоето училище?


Най-хубавото нещо в моето училище, е че то е своеобразен остров, остров, запазил се непокътнат от поривите на вятъра...от борбите на цветовете на дъгата... То е непокътнато и има своя история, свое развитие...то е историята. А вътре...вътре израстват герои...герои...носещи белезите на епохата, съхранили историята си и поучили се от грешките й... Училище Ботев е фабрика за герои, които се превръщат в неделима част от това наше велико...формиращо се гражданско общество....

 

WishBOX – Мечти в действие!