Вход10 горещи професии, които не са съществували до преди 5 години!Публикувано на: 21.01.2014

Автор: Десислава Докина

 

 

Какъв искаш да станеш като порастнеш? Сигурна съм, че не малко пъти ти се е налагало да отговаряш на този въпрос (аз, да си призная, все още продължавам да се питам и да се лутам в безкрайното професионално поле на изява).

 

Още по-сигурна съм, че когато са ти задавали този въпрос, професиите изброени по-долу дори не са съществували, защото се появяват за първи път след 2008 година.

 

Научи кои са най-модерните позиции, които не са съществували до преди 5 години, според статистиката на Linkedin.

 

1. Разработчик на iOS – операционната система на iPhone (iOS Developer)

Обичаш телефона си, нали? Както и всички игри и апликации на него? Нужни са хора, обаче, които да ги създават. Както става ясно и от наименованието на позицията, основните задължения на разработчика на iOS включват създаване на мобилни приложения на iOS.

 

Статистиката сочи, че през 2013 година 12,634 човека са отбелязали тази позиция в професионалните си профили в Linkedin, в сравнение със само 89 пет години по-рано. Растежът е със 142 пъти повече, само за 5 години. Забележителен интерес, нали?!

 

2. Разработчик на Android – операционната система на Samsung (Android Developer)

Същата година, когато и iPhone представят iOS – 2007 година, Google представят Android OS. От тогава нататък "Разработчик на операционната система Андроид" става доста популярна професия. Над 10,000 притежатели на Linkedin профили са отбелязали, че това е тяхната професия. За сравнение, през 2008 година е имало само 53 човека, които са се занимавали с това, т.е броят на развиващите се в това поприще се е увеличил с 200 пъти.

 

3. Инструктур по Зумба 
(The Zumba Instructor)


Инструктурите по Zumba® са 396 пъти повече отколкото преди 5 години. През 2013 година броят на хората, занимаващи се професионално с този спорт е 6,331, а за сравнение през 2008 година са били само 16.

 

Този нетрадиционен фитнес танц възниква през 2000-та година, но добива най-голяма популярност през 2007 година, когато фитнес центрове се появяват навсякъде в САЩ и в тях масово започват да се провеждат зумба класове.

 

4. Мениджър „Социални медии” (The social media Intern)

Как ти звучи да ти плащат, за да стоиш във Facebook? Добре, де... малко по-сложно е. Добрият професионалист по социални медии трябва да е способен да пише, да споделя интересни и привлекателни статии с  подходящи ключови думи, които в крайна сметка да препращат към корпоративните страници. Да бъдеш мениджър социални медии е много повече от това да актуализраш Facebook и Twitter профилите на компанията. Съдържанието, което се публикува е от изключително значение, затова е важно то да бъде синтезирано, целенасочено, носещо посланието на корпорацията.

 

За последните 5 години броят на хората, занимаващи се с това се е увеличил с цели 174 пъти.

 

5. Експерт по данни (Data Scientist)

Компаниите  ежедневно събират поразително количество данни от активността ни в интернет. Нужни са хора, които да организират, анализират и извличат полезна информация от тези данни, която да помага на компаниите да задоволяват нуждите на потребителите по-добре.

 

За последните пет години 30 пъти повече експерти по данни са се притекли на помощ, за да придадат смисъл на цялата тази информация. От 142 човека на тази позиция, са станали 4,326

6. Специалист по потребителски ориентиран дизайн (IN/UX Designer)

Къде да се намират бутоните на даден сайт или приложение, как да е представена информацията на страниците, така че юзърите да я намират най-лесно, какво показва поведението на потребителите когато браузват из сайта, за това до колко функционален е той? На подобни въпроси трябва да намери отговор UX (user experience) дизайнера.

Основното занимание на този вид специалисти е изготвяне на визулна концепция (дизайн), който да прави технологията, която използваме лесна, приятна и интуитивна за ползване. Например, ако става въпрос за мобилно приложение, специалистът трябва да се погрижи за това то да бъде с приятен, опростен дизайн и разбираемо, без да са необходими допълнителни и подробни инструкции за полване.

 

Ясно е, че животът ни зависи и се влияе от новите технологии, затова не е шокиращо, че търсенето на такъв тип професионалисти е "горещо".

 

Увеличението на този вид специалисти е в размер на 22 пъти.

 

7. Архитект на данни 
(The Big Data Architect)

Да си архитект на данни означава още преди създаването на даден сайт, приложение, платформа, да решиш какви данни и как ще ги събираш, така че в последствие те да могат лесно да се използват, например от специалиста по данни.

 

Архитектурата на данни се състои от модели, правила и стандарти, които регламентират кои данни се събират и как се съхраняват, подредени, интегрирани и готови за използване в информационните системи и в организациите. Архитектурата на данни може да се сравни с дизайна на къща, където всички описания на структурата на къщата  - от избора на материали, размери и стил на стаите и покрива са описани в план.

 

През 2008 година не е имало нито един човек, който да се занимава с това професионално, а през 2013 година има данни за 3,440 избрали тази професия.

 

8. Треньор по плажно тяло (The beachbody Coach)

Този тип треньори са дистрибутори на фитнес продукти, произведени от американската мултинационалната корпорация Beachbody LLC (основната дейност на компанията е подготвяне и разпространяване на DVD-та с упражнения за горене на калории, отслабване, покачване на мускулна маса, практикувани в домашни условия)

 

Броят на занимаващите се с това през 2008 година =0, докато през 2013 година числеността им наброява 3,360.

 

9. Специалист в областта на "облачните технологии" (The Cloud Services Specialist)

Думата облак в случая се използва като метафора за интернет - услуги, които са налични във виртуалното пространство и достъпни през интернет. Ако на теб или на предприятието, в което работиш са му нужни ресурси, специфичен софтуер или определен вид информация, те могат да му бъдат предоставени на компютри или друг вид устройства по мрежа/интернет. Основната идея е споделяне на нужната информация по гъвкав начин. Независимо къде в пространствотото се намира дадена програма, която ти трябва, можеш да си я закупиш и да я ползваш.

 

Salesforce и Amazon са двете компании, които през 2000 година представиха "облачното" съхранение на данни на бизнеса. Увеличението в броя на работните места показва колко популярни и надеждни са станали "облачните услуги".

 

Растежът е със 17 пъти повече професионалнисти: през 2008 година броят им е бил 195, а през 2013 стават около 3,314.

 

10.  Специалист по дигитален маркетинг (The digital marketing specialist)

Aко това е професията ти, то основната ти работа ще е да измислиш как да популяризираш и продадеш даден продукт или услуга през интернет. Дигиталният маркетинг е известен още като онлайн или уеб маркетинг и при него дадена стока или услуга се популяризира и разпространява на широка аудитория от хора по интернет. Тъй като много хора използват интернет и социалните медии в днешно време дигиталният маркетинг стана съществени аспек на много видове бизнес. Поради тази причина специалистите по дигитален маркетинг са се увеличили със 17 пъти през последните 5 години.

 

Науката работи, светът се развива, професиите се обновяват... Ако в момента си в училище, може да си сигурен в едно - професиите, които ще са най-перспективни, когато завършиш университет, вероятно още не съществуват. Да му мислят счетоводителите за кодовете на професиите... да му мислим и ние, когато обясняваме на бабите и дядовците ни какво работим : )

 

Инфографиката може да видите на този сайт: http://visual.ly/top-10-job-titles-didn%E2%80%99t-exist-5-years-ago

 

А представителна извадка  за най-горещите професии през последните години, тук: http://www.economy.bg/humancapital/view/10871/Vizhte-naj-goreshtite-profesii-prez-poslednite-godini

 

 

Та.. какъв искаш да станеш като порастнеш?

 

 

WishBOX - Мечти в действие!