ВходВ цитати … Маргарет ТачърПубликувано на: 29.03.2015

Подбрал: Ива Цолова

 

Маргарет Хилда Тачър или Баронеса Тачър от Кестевен е британски политик и първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател в Обединеното кралство.

„Обичам спора, обичам дебата. Не очаквам този, който седи срещу мен, да кима и да се съгласява. Не това му е работата.“

 

Родена е през 1925 г. в Грантам, Англия и почива на 8 април 2013 г. в хотел „Риц“ в Лондон на 87-годишна възраст. 

„Да се самодисциплинираш и да правиш това, което знаеш, че е правилно, макар и трудно, е първокласният път към гордостта, самоуважението и личното удовлетворение.“

 

Колкото и невероятно да звучи, тя завършва химия в Оксфордския университет и 4 години работи като химик. Екипът, с който тя работи, открива така наречения “мек лед” - замразения сладолед.

„Не познавам никой, който е достигнал върха без усилена работа. Това е рецептата. Може и да не ви закара до върха, но ще стигнете доста близко.“

 

В свободното си време е изучавала право. Когато се омъжва за богатия бизнесмен Денис Тачър, той я финансира и тя се дипломира и като юрист.

„Не създаването на богатство е опасно, а любовта към парите като самоцел.“

 

По-сериозното й появяване на политическата сцена става през 1970 година, когато става министър на културата и науките в кабинета на Едуард Хийт. Най-значимото нещо, с което се запомня мандатът й, е това, че отменя безплатното мляко в началните училища, с което предизвиква вълна от протести в цяла Англия.

„Да бъдеш силен е като да бъдеш дама. Ако трябва да обясняваш на хората, че си, значи не си.“

 

На следващите парламентарни избори на 4-ти май 1979г. нейната партия печели мнозинство и Маргарет Тачър е избрана за първата жена – министър-председател на Англия. Управлението й продължава цели 11 години – до 22-ри ноември 1990г.

„В политиката съм заради конфликта между добро и зло, но вярвам, че накрая доброто ще възтържествува.“

 

Идеологическите й основи, които впоследствие са наречени “Тачеризъм”, могат да се класифицират към неолиберализма. Най-важните елементи са: ниските данъци, приватизиране на държавните предприятия и цялостно намаляне на ролята на държавата, силно ограничаване на социалните грижи и помощи.

„Ако целиш да си харесван, трябва да си готов на компромис с всичко по всяко време и има риск да не постигнеш нищо.“

 

Спечелва си прозвището „Желязната лейди“ от Министерството на отбраната на Съветския съюз, когато като лидер на опозицията произнася реч, в която ги критикува, че докато те гонят световно господство, населението им мизерства.

„Обикновено си съставям мнение за един човек в рамките на 10 секунди. Много рядко го променям.“

 

Икономическите резултати от нейната вътрешна политика са впечатляващи. Въпреки силно нарасналата безработица в началото на управлението й - 3 млн. души през 1982 г. - в края на мандата й през 1990 г. безработицата е намалена наполовина.

„Хората си мислят, че на върха няма достатъчно място. Възприемат го като Еверест. Истината е, че на върха има прекалено много място.“

 

Интересни факти за нея са, че тя е от малкото консверватори, които подкрепят проекта за оневиняването на хомосексуализма, гласува за легализацията на абортите, застава в защита на смъртното наказание.

 

WishBOX – Мечти в действие!