ВходЕдна прекрасна инициатива - Заслушай се!Публикувано на: 22.03.2015

Автор: Ива Цолова

 

Знаете ли какво ми прави впечатление? Напоследък в България се появяват все повече и повече организации, сдружения или фондации, за които много хора работят доброволно, в името на това да помогнат на другите и да опитат да разрешат даден социален проблем.


Днес ще ви разкажа за една от тези инициативи, която докосна сърцето ми. Става дума за "Заслушай се". Това всъщност е фондация, чийто първи по-мащабен проект е инициирането 
на благотворителна кампания за създаване на модерен Национален център за жестови услуги в България в помощ на хората с увреден слух. Средствата, които се набират са необходими за неговото физическо изграждане в сградата на Съюза на глухите в България.


Един от основните проблеми, от които е породена целта за създаването на този център, е социалното изключване и невъзможността за нормална комуникация на хората с увреден слух с останалата част от обществото. В резултат на това, глухите много често не могат да проведат нормален диалог и да получат обществени, здравни, социални и други услуги от общински и държавни институции. Липсата например на жестов превод в спешно отделение може да бъде животозастрашаващо. Глухите не могат да комуникират свободно с всеки и в своя личен живот. Трудно се реализират социално и професионално.


Националният център за жестови услуги ще предоставя на хората от тихата общност два основни вида услуги, свързани с жестов превод и съдействие при заявка. Целта на проекта е по този начин да се преодолеят комуникационните бариери и общуването за глухите да стане общодостъпно.


Дарителската кампания е подкрепена вече от над 30 публични български личности, сред които: Ивайло Захариев, Орлин Павлов, Теодосий Спасов, Миленита, Нети, Рут Колева, Д2, група Сленг, Спенс, Цветана Манева, Наталия Симеонова, Мария Гроздева, Йоанна Темелкова и др.


Кампанията получи подкрепа и от Български дарителски съюз с предоставяне на възможност за подкрепа и чрез SMS на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS ZNAK за всички мобилни оператори с цена за SMS от 1 лв.


Пожелаваме много късмет на екипът на фондацията и всички доброволци, които участват в инициативата по един или друг начин. Смело напред!


WishBOX - Мечти в действие!