ВходВ цитати... Елиф ШафакПубликувано на: 15.03.2015

Подбрал: Василена Василева

 

Добро утро! Макар утре да е омразният за всички понеделник, предлагам ти да се насладиш на днешната неделя. И аз мога да ти предложа един прекрасен старт на деня, като споделя с теб любимите ми цитати на турската писателка Елиф Шафак! Наскоро четох една нейна книга ("Любов"), която мога да кажа, че промени живота ми и докато пиша тези редове много се вълнувам.

 

Истинското име на Шафак е Елиф Билгин. Родена е в Страсбург, Франция в семейството на философа Нури Билгин и Шафак Атайман, която по-късно става дипломат. Когато е на една година, родителите ѝ се развеждат.

 

"Изток, запад, север, юг - все едно е. Накъдето и да си поел, просто се увери, че всяко пътуване е пътуване навътре в теб. Ако пътуваш навътре към себе си, ще обиколиш надлъж и шир света и ще стигнеш отвъд него."

 

Шафак смята, че това, че не е израснала в традиционното патриархално семейство, оказва значително влияние върху творчеството ѝ. Тя завършва Техническия университет в Анкара, защитава дисертация по философия, посветена на проблемите на половата идентичност. След едногодишна стипендия в САЩ е поканена като преподавател последователно в няколко американски университета.

 

"Не се плаши къде ще те отведе пътят. Вместо това се съсредоточи върху първата стъпка. Това е най-трудната част и именно за нея носиш отговорност. Веднъж направиш ли първата стъпка, нека всичко следва естествения си ход, а останалото ше се нареди само. Не се носи по течението. Самата ти бъди течение."

 

Тийнейджърските си години Шафак прекарва в Мадрид и Аман, след което се връща в Турция. Живяла е из целия свят – Бостън, Мичигън, Аризона, Истанбул, Лондон, като пътуването из тези места повлиява на писането ѝ. Тя не вижда себе си, като мигрираща от страна в страна, от град в град, а от език в език.

 

"Постарай се да не се съпротивляваш на промените, които изникват по пътя ни. Вместо това остави живота да живее чрез теб. И не се плаши, че животът ти се преобръща с главата надолу. Откъде знаеш, че онова, с което си свикнал, е по-добро от нещата, който ще дойдат?"

 

Истанбул винаги е имал централна роля в писането на Шафак. Тя го описва в женски род, представяйки го като стара жена с младо сърце, която е вечно жадна за нови истории и нова любов.

 

"Търсенето на Любов ни променя. Който е тръгнал да търси любов, съзрява по пътя. В мига, когато тръгнеш да търсиш Любовта, започваш да се променяш отвътре и отвън."

 

Елиф Шафак израства с два много различни модела на турската майка – майка ѝ, която е модерна работеща жена с образование, и религиозната ѝ баба, която държи на традициите. Творбите ѝ винаги са насочени към малцинствата и субкултурите, както и към ролята на жената в обществото.

 

"Търпението не означава да стискаш зъби и да не правиш нищо. То означава да си достатъчно прозорлив, за да се довериш на крайния резултат от процеса. Какво означава търпението? То означава да гледаш бодлите и да виждаш розата, да гледаш нощта и да виждаш зората. Нетърпението означава да си толкова късоглед, че да не виждаш резултата. Който обича Бога, остава търпелив, понеже знае, че се иска време непълната луна да стане пълна."

 

След излизането от печат на романа Копелето на Истанбул (2006), където се говори за геноцида над арменците, на два пъти е обвинявана за обида на нацията и я заплашва затвор в размер на три години. И двете обвинения са снети поради недостиг на доказателства.

 

"Бъди готова за необичайното и неочакваното и ще започнат да ти се случват странни неща, надхвърлящи и най - невероятните ти мечти."

 

През април 2012 г. гостува в София за представянето на романа си Чест, което се извършва в Археологическия музей, а в него участва и Георги Господинов.

 

"За да бъде вярата ти твърда като скала, сърцето ти трябва да бъде меко като перце."

 

 

WishBOX - Мечти в действие!