ВходВ цитати …, посветени на женитеПубликувано на: 08.03.2015

Подбрал: Ива Цолова

 

Честит осми март на всички нежни цветя!

Както знаем, днес е международният ден на жената. Ако се върнем назад във времето, ще открием, че той води началото си като политическо събитие, което постепенно се е превърнало в част от културата на много държави.

 

Днес ще се запознаем по-отблизо с няколко дами, които по един или друг начин са успели да променят света и със сигурност ще бъдат запомнени дълго време.

 

На първо място ще започнем с Индира Ганди, която е известна като борец за граждански права и мир. Тя също така е и първата жена, оглавила правителство на Индия. Нейни са думите:

 

„Не бива да се ръкуваме със стиснати юмруци.”
„Историята е най-добрият учител, който има най-лошите ученици.”
„Дядо ми веднъж ми каза, че хората се делят на такива, които работят, и такива, които си приписват заслугите от работата на първите. Посъветва ме да се стремя да попадна в първата група – в нея конкуренцията е много по-малка.”

 

Следващата дама, която избрах е изключителната Маргарет Тачър, позната още като „Желязната лейди”. Всички я познаваме като премиер на Великобритания и отново пионер в заемането на министър-председателския пост в европейска държава от жена.

 

„Домът трябва да е център, но не и граница в света на жената.”
„Петелът може добре да кукурига, но яйцата все пак ги снася кокошката.”
„Трябва добре да опознаеш врага си, за да можеш някой път да го превърнеш в свой приятел.”
ученици.”

 

Една жена, на която винаги искрено съм се възхищавала - Лейди Даяна, една от най-харизматични жени на своето време. Тя е позната още като "принцесата на народа", допринесла за развитието на благотворителността по света с многобройните си изяви в тази област.


„Прегръдката може да направи голямо добро – особено за децата.”
„Мъжете лъжат по-малко от жените, освен в случаите, когато говорят за чувствата си.”

 

Няма как да пропуснем Майка Тереза. Тя е католическа монахиня, носител на Нобелова награда за мир за всеотдайната си работа в помощ на бедните и болните.

 

„Колкото повече любов, мъдрост, красота и доброта откриете в себе си, толкова повече ще ги забелязвате в околния свят.”
„В света има много хора, които умират от глад, но още повече са тези, които умират от липса на любов.”
„В началото на света е усмивката.”

 

И не на последно място ще ви представя Хилари Клинтън. Макар и да не харесвам много съпруга й, тя със сигурност е един отличен пример за това, че жените могат да бъдат много влиятелни и успешни в дейността, с която се занимават. Тя е била първа дама, държавен секретар и сенатор на щата Ню Йорк.

 

„Няма такова нещо като чужди деца.”
„Изходът от нищетата трябва да започва в главата.”

 

WishBOX – Мечти в действие!