ВходОще повече възможности за образование вкъщиПубликувано на: 12.03.2015

Автор: Яна Неделчева

 

Напоследък идеята за масови отворени онлайн курсове (МООК) и самите курсове все повече набират популярност сред хора от всякакви държави, възрасти, и финансови възможности. Миналата година по това време публикувахме статия за този вид курсове, как функционират и три от най-популярните онлайн платформи. Ако не си запознат с темата, можеш да прочетеш тази статия ето тук, а сега ще изброя още няколко сайта, на които можеш да намериш безплатни онлайн курсове по разнообразни теми.

 

Един от водещите университети в целия свят, Massachusetts Institute of Technology (MIT) има свой сайт, в който предоставя материалите от всички свои курсове под формата на аудио/видео лекции, текстове, учебници и т.н.

 

Stanford също има добре развит сайт с безплатни курсове по голяма част от програмата си с цел да помогне на студентите на университета и да предостави повече възможности за качествено образование за повече хора.

 

Iversity предоставя разнообразие от курсове от водещи европейски университети на три езика: английски, руски и немски. Някои от най-популярните курсове за момента са по архитектура, говорене пред публика и генериране на идеи.

 

Сферите, в които Skillshare предлага курсове са по-специфични - там преобладават творчеството, рисуването, писането, графиката, дизайна, фотографията, обработката на снимки, lifestyle курсове и подобни. Целта му не е толкова да предостави световно признате образование в определени научни сфери, а да помогне с проблемите, с които се сблъсква всеки творящ човек и да покаже някои нови техники за организиране на живота ти и работата ти. Тук се предоставят някои безплатни курсове, а можеш да платиш и десет долара на месец за достъп до цялото им съдържание.

 

Съществуват още много сайтове за онлайн образование, а още повече са самите курсове, които привличат стотици хиляди хора във виртуалните зали. Mooc-list е един доста изчерпателен списък на всички курсове, които се провеждат на различните платформи и предоставя възможността да търсиш сред курсовете точно този, който ще ти бъде най-интересен и полезен.

 

Искрено ти препоръчвам да разгледаш тези страхотни възможности, защото можеш да научиш наистина много и то по изключително лесен начин. А чрез някой курс можеш и да откриеш новата си страст в живота. При мен това е психология, а ти може да откриеш, че си изключително запален по физика, медицина, дизайн, международни отношения или каквото и да е друго от необятните възможности в интернет. Приятно учене!

 

WishBOX - мечти в действие!