ВходФилософията на забележителния Сам Бернс за щастлив животПубликувано на: 17.01.2014

Автор: Десислава Докина

 

Днес ми се иска да ти кажа нещо хубаво.
Да ти кажа колко прекрасен е животът, въпреки че понякога срещаме трудности, които ни карат да мислим точно обратното.
Да ти кажа, че всеки миг си струва, хубав или лош, и че нито едно усилие не е напразно.
Днес ми се иска да те хвана за раменете и да те разтърся, да те накарам да се огледаш, не, не наоколо, a вътре в теб.
Днес ми се иска да си спомниш, че всичко, което ти трябва, за да бъдеш щастлив, си е вече в теб.
ТИ СИ ТОЗИ, който ИЗБИРА дали да е щастлив или не. Ти си този, който ИЗБИРА за какво да е щастлив и въпреки несполуките продължава ДА Е ЩАСТЛИВ!


Зная колко лесно е на думи и е трудно да повярваш, защото някой ти го казва... още повече, когато този някой е непознат.

 

Виж тогава ТРИТЕ ТАЙНИ НА ЩАСТИЕТО, според 17-годишния Сам Бернс. Със своята реч Сам Бернс обяснява за отношението си към пречките, които често ни спъват при реализирането на някаква наша цел, споделя стратегията си за справяне с препятствията и призовава: „Животът тече прекалено бързо. Ако не се спрете да се огледате наоколо от време на време, може да го пропуснете”. (Life moves pretty fast. If you don't stop and look around once in a while, you could miss it -  цитат от филма „Почивният ден на Ферис Бюълър”)

 

Сам ще те убеди, че щастието е ВЪТРЕ  ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН от нас и от самите нас зависи дали ще се чувстваме щастливи и ще намираме безброй причини да го правим. Такива хора се раждат веднъж на 100 години:

 

 

           

 

Лекарите поставят тежката диагнозата прогерия на Сам, когато е бил на 2-годишна възраст. Но той не говори за болестта си, защото в никакъв случай не иска хората да му съчувстват или да се чувстват зле заради състоянието му. Най-важното нещо, което иска хората да знаят за него е, че има много щастлив живот, въпреки множеството спънки в живота му, повечето от които са причинени от заболяването му.

 

Неговата философия за щастието има 3 аспекта:

 

1) Примирявай се с това, което не можеш да направиш, защото в края на краищата има толкова много неща, които МОЖЕШ да направиш. С малко креативност и изобретателност слагай всичко в категорията „Can Do” (може да се направи).

 

2) Хората, с които се обграждаш са изключително важни! Обграждай се с хора, които искаш да бъдат около теб, и с които искаш да прекарвате времето си. Той самият се чувства най-истински, когато е заобиколен от хората, които обича, които му помагат и го разбират и се надява и неговите приятели да се наслаждават на моментите, в които са заедно и са щастливи.

 

3) Продължавай напред! (Keep moving forward). Подканва да не гледаме назад за много дълго, защото трябва да вървим напред, да отваряме нови врати и да правим нови неща, използвайки цитат от Уолт Дисни:

 

Around here, however, we don't
look backwards for very long.


We keep moving forward, opening up new doors and
doing new things, because we're curious...
and curiosity keeps leading us down new paths.

 

Винаги в живота ни трябва да има нещо, към което се стремим и нещо, което ни кара да продължаваме смело и с хъс напред. И това нещо не е задължително да е мащабно, но трябва да идва от душата.

 

Нещо повече за Сам Бернс: 

 

  • Сам Бернс учи средно образование във „Foxboro High School” в град Foxboro, щата Масачузетс, където постига най-високите резултати от всички свои съученици и дори става ръководител на гимназиалния отбор по маршируване. Печели и рангът „Eagle Scout” в състезанието "Скаутите на Америка", за който трябва да имаш много добра физическа подготовка.
  • Оригиналното видео, направено от TEDx, е само едно от много усилия, които Сам полага, за да направи света по-добро място и да предаде положителната си нагласа на максимално много хора. Може да опознаеш Сам по-добре чрез документалния филм „Животът според Сам”, излъчен за първи път по HBO. Филмът може да гледаш тук: http://www.youtube.com/watch?v=zdHjvbrHDjU 
  • Малкият, но много мъдър Сам Бернс почина вследствие на рядка болест, прогерия, на 17-годишна възраст. Това рядко заболяване се характеризира с преждевременно остаряване на организма още в ранна детска възраст, както и преждевременна смърт (често преди настъпване на 20 години) в следствие от типични за напредналата възраст атеросклерози на сънните и коронарните артерии. Ако искаш да научиш повече за рядката болест, която се проявява при 1 на 4 млн. раждания или да помогнеш за намирането на лек за тази болест посети официалния сайт на заболяването: http://www.progeriaresearch.org/

 

 

WishBOX - Мечти в действие!