ВходЧестит празник, българи!Публикувано на: 03.03.2015

Автор: Василена Василева

 

Отново дойде онази паметна дата, за която се пише толкова много в учебниците по история. Онази дата, на която всеки въздъхва и с ръка на сърцето поглежда към трикольора. Това е трети март. Националният празник на Република България. Празникът на един народ, който близо 500 години беше без своя политика и духовна свобода, народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура бе подложена на унищожение.

 

Денят на Освобождението на България от турско робство е националният празник на България. Той се чества всяка година на 3 март в чест на подписването на Санстефанския мирен договор на тази дата (19 февруари стар стил) през 1878 г.

 

 

Днес ние сме свободни, но трябва да знаем и помним как се е стигнало до тук и когато някой ни попита "Какво празнуваме на трети март?" ние да отговорим веднага, без да се замисляме. И макар за много хора историята да е скучен предмет, пълен с много имена и дати, всеки себеуважаващ себе си българин трябва да знае историята на своя народ.

 

Честит трети март! Почитайте! Почитайте и признавайте безвъзмездните страдания на нашите прадеди и надеждата, която те са ни завещали. Надеждата, че ще се борим за нашите права, че ще отстояваме позициите си и ще запазим чисто и неопетнено всичко българско.

 WishBOX - Мечти в действие!