ВходКак да си сигурен, че на следващото си интервю звучиш като човек, а не като роботПубликувано на: 02.03.2015

Автор: Силвия Димитрова

 

На всеки човек живящ на планетата Земя му е притеснено, когато стане дума за интервю. Интервюто може да се проведе по всякакъв начин, но ето няколко съвета, за да си сигурен, че не звучиш като робот докато те интервюират.

 

Все някой ден и на теб ще ти се наложи, ако още не ти се е случвало и повярвай ми, прави всичко друго, но не и това. Не се паникьосвай!

 

С притеснението, което винаги се появява, идва и най-добрият му приятел - паниката. Единственото нещо, което е нужно да направиш е да не се паникьосваш, защото с паниката започваш да се объркваш. Чудиш се как да отговориш, притесняваш се повече и повече и накрая започваш да звучиш като същински робот от Междузвездни войни.

 

Тъй като знам много добре как се чувства един човек по време на интервю, в тази статия ще предложа няколко съвета надявайки се да ти помогнат. Сигурна съм, че при следващото ти интервю, ще са ти много полезни.

 

1. Приготви се, но не наизустявай

 

Напълно ясно е, че трябва да се подготвиш за интервюто, но просто се приготви, не прекалявай. Това значи да не наизустяваш всичко, което според теб ще ти бъде зададено като въпрос, по-скоро провери кои са най-често задаваните въпроси на интервю (Google - нашият добър приятел ще ти помогне), потренирай как най-хубаво ще отговориш на тях, без да си се приготвял преди това, просто остави всичко да ти "дойде отвътре".

 

2. Избери паузата пред бръщолевенето

 

Количеството не е толкова сигурно колкото качеството. Ако не знаеш как точно да отговориш на зададения ти въпрос не започвай да бръщолевиш. Запомни, че е напълно нормално да направиш пауза и да помислиш. Също така е напълно нормално да попиташ за пояснение, ако не си разбрал правилно въпроса. Просто недей да седиш и да гледаш краката на интервюиращия срещу теб. Прави малки паузи, искай пояснения на въпросите и всичко ще е наред. Замислените паузи не те правят слаб, правят те реален!

 

3. Направи бърза репетиция

 

Нали знаеш израза "Практиката води до съвършенство"? Е, ние не се стремим към съвършенство, но се стремим към добро представяне. За тази цел може да направиш една бърза репетиция на предстоящото ти интервю. Единствените неща, които ти трябва са: близък човек, който би ти дал реална оценка като интервюиращ, 30 минути и въпроси, които според теб биха ти задали на интервюто ти. Накарай близкия ти приятел да задава въпросите, а ти отговаряй на тях. След като свършите с репетицията, попитай твоят "интервюиращ" за реалната оценка със справянето ти с интервюто. Как му се е сторило? Справил ли си се с езика на тялото си и очния контакт? За още по-добър ефект, заснеми целия процес и преди истинското интервю, го изгледай 2-3 пъти за кураж.

 

4. Бъди СЗА

 

Сигурна съм, че идея си нямаш какво е да бъдеш СЗА, нали? Ами, много е просто. СЗА е съкращение от три думички - страстен, заинтересован и ангажиран. Можеш спокойно да използваш съкращението като акроним, за да се вдъхновяваш и да си припомниш, че ти си истински, нормален човек. Да, помага и то много, опитай на интервюто си и ще видиш, че ще постигнеш огромен успех!

 

Източник: https://www.themuse.com

 

WishBOX - Мечти в действие!