ВходНауката показва нещо странно за хората, които пишатПубликувано на: 18.02.2015

Автор: Силвия Димитрова

 

Независимо дали пишеш добре или зле, самият акт на писане води до силни ползи за твоето здраве – психически и физически. Също така, води и до подобрения в настроението и нивата на стреса. Признай си все пак, колко пъти ти се е случвало да си в лошо настроение и след като напишеш два реда на компютъра, или на лист хартия, настроението ти мигновено да се промени? Не се безпокой, не е странно и не се случва само на теб.

 

През 2005 година е проведено проучване с участници, които са преживяли травматични, депресиращи, или силно емоционални случки. Проучването продължило 4 месеца и представлявало писане на текст за около 15-20 минути, 4-5 пъти в седмицата. Оказало се, че пациентите, които пишат, са много по-спокойни, имат по-ниско кръвно налягане и прекарват по-малко време в болницата отколкото хора, на които им се е случило същото, но не пишат.

 

Но защо писането да е толкова важно за теб?


Ето какво казва Джеймс Пенебейкър по този въпрос: „Когато на хората се даде възможността да пишат за емоционални катаклизми, често са обект на по-добро здраве. Започват да ходят на лекар все по-рядко и имат положителна промяна в имунната функция.”

 

Питаш се защо?

Пенебейкър вярва, че по този начин на изразяване, хората имат възможността да се върнат назад към преживяванията си и да ги оценят. По-добра опция, отколкото да стоят обсебени само върху едно лошо нещо, което им се е случило. По този начин нивото на стрес намалява, а здравето съответно се увеличава.

 

Не е нужно да си сериозен писател, или постоянно да обмисляш травмите, които са ти се случили, за да постигнеш този ефект. Достатъчен е само един блог пост, за да видиш резултатите.

 

Източник: http://mic.com/

 

WishBOX – Мечти в действие!