Вход7 начина да си сигурен, че хората те харесват и уважаватПубликувано на: 05.02.2015

Автор: Росица Митрева

 

Всички искаме да бъдем харесвани, но по-важното е да бъдем уважавани. Уважението е важно не само в училището или университета, но и във всекидневието и най-вече в бъдещата ни работа. За да постигнеш това, обаче, не е нужно да си строг и груб, а може би точно обратното – мил и любезен.

 

1. Не закъснявай и не пропускай сроковете

Сега може да ти изглежда маловажно дали ще предадеш домашното или проекта си навреме, но след няколко години от това да си точен може да зависи цялата ти кариера. Затова си създай този навик още сега.

 

2. Уважавай хората около теб

Приятели, съученици, учители или дори с лучайно срещнати хора на улицата. Всеки заслужава поне малко уважение ... А и нали знаеш – „Каквото повикало, такова се обадило”.

 

3. Не се страхувай да искаш помощ

Било то за някоя задача или за по-сериозен личен проблем, няма нищо срамно в това, че понякога се нуждаеш от помощ. Никога не знаеш дали точно така няма да започне и едно ново и истинско приятелство. Винаги бъди готов и да помогнеш на човек в нужда – върни жеста и светът ще стане едно по-добро място.

 

4. Слушай и не само слушай – чувай

Покажи на хората около теб, че тяхното мнение и техните чувства са от значение. Какво по-достойно за уважение от това?

 

5. Признавай грешките си, но и бързо ги поправяй

Всеки прави грешки, но не всеки има силата и достойнството да си признае. Бъди един от малкото и бъди верен на себе си.

 

6. Казвай „не” по-често

Не е нужно винаги да се съгласяваш с хората покрай теб. Понякога е по-значимо това да се противопоставиш и да кажеш какво наистина мислиш по въпроса.

 

7. Прави малки жестове, но от любов (и уважение)

И най-малкото, една дума, дори просто една усмивка могат да направят нечий ден по-хубав и по-щастлив. А когато видиш това в очите на човека срещу теб, аз ти обещавам, че и ти ще се почувстваш по-щастлив.

 

Едно от нещата, с които се гордея е, че успях да спечеля уважението на всички в екипа на блога, дори на по-големите от мен, и че успяхме така добре да се сработим за толкова кратко време. Главен редактор съм вече от почти година и мога да ти гарантирам, че всеки един от тези седем съвета ще ти бъде от голяма полза, а всички те заедно могат да правят чудеса.

WishBOX - Мечти в действие!