ВходДнес е Трифон ЗарезанПубликувано на: 01.02.2015

Автор: Силвия Димитрова

 

Днес е празникът на лозаря или по – известното име Трифон Зарезан, българският народен празник на свети Трифон.

 

Трифон Зарезан или също денят на лозаря е български народен празник в чест на свети Трифон. Празнува се от всички лозари, соколари, градинари и кръчмари. Празникът се чества на 1 февруари от Българската православна църква, но много хора предпочитат да го празнуват на 14 февруари, по григорианския календар.

 

Значението на празника е да припомни, че пристига пролетта, обичаите повеляват да се омеси хляб, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз.Във вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино, и с тези торби на рамо, мъжете отиват на лозето. След това те прекръстатват клонки от лозята и ги режат, а след това ги поливат с вино. Ритуалът се нарича „зарязване”. Накрая започва „угощението” и се избира „царя на лозата”.

 

Той е закичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си и друг, който носи на раменете си. „Царя на лозата” сяда на колесар, който бива дърпан от лозарите и започват да обикалят селото или града пеейки песни и спирайки пред всяка къща. Домакините по къщите излизат с бял котел, в който има вино и дават да пие на царя, а след това и на другите. Ако остане вино, то се изспипва върху царя и се изрича благословия.

 

След като стигне до дома си, царят се преоблича, венецът остава на главата му и чака гости от цялото село, затова се избира най-заможният човек, който да бъде „царя на лозата”.

 

 

Източник: http://bg.wikipedia.org/

  

WishBOX – Мечти в действие!