ВходДа виждаш Темза от прозореца на общежитието сиПубликувано на: 28.01.2015

Препубликация от: Зелен домат, вестник на 1-ва Английска гимназия, София

Интервюиращ: Димитра Грънчарова, 9е клас

 

 

Днешното интервю е с Галя Пейчева – бивша мажоретка в 1АЕГ и настояща студентка в Imperial College London със специалност компютърни науки. За кандидатстването там, обстановката в града и стреса от това да живееш сам в напълно чужд град ще разберете от самата нея.

 

1. Защо реши да учиш в Imperial College London?

Imperial College London е един от най-добрите университети във Великобритания и в света изобщо. Чувствам се късметлийка за това, че имам възможността да уча на такова място и сред такива хора. Освен това Лондон е един огромен град с много възможности. Университетът ми се намира в центъра, което е голяма привилегия.

 

2. Има ли някакви особености при кандидатстването в университета, които изискват допълнителни документи или подготовка?

Освен стандартните изисквания за ниво на английски език, висок успех, мотивационно писмо и препоръка, в ICL обикновено викат кандидатстудентите си на интервю. Мен ме извикаха в началото на март. Целият ден беше много добре организиран. Разведоха ни из различните зали, говориха ни за многото възможности, които дава университетът и накрая беше самото интервю. Жената, която ме интервюираше беше много приятелски настроена и усмихната, което много ми помогна. Интервюто се състоеше от 2 задачи, целта на които беше не толкова да установят колко много знаеш, а по-скоро да намерят какво не знаеш и да видят как ще мислиш над нещо непознато.

 

3. Какви са впечатленията ти от града и хората и съвпаднаха ли те с очакванията ти?

Много съм доволна от обстановката в града. Всичко е чисто, подредено и поддържано. Организацията е на високо ниво. Метрото е много удобно за ползване и има упътвания на всеки ъгъл – няма как да се изгубиш или да не знаеш откъде да излезеш. Нещо, което ме впечатли беше колко автоматизирано е всичко и колко много можеш да направиш онлайн – да си презаредиш картата за градския транспорт, да смениш мобилния си абонамент, дори можеш да пазаруваш хранителни стоки през интернет. Има и магазини, които работят на тази основа – влизаш в магазин за мебелни стоки; вътре има 50 таблета; отиваш при един от тях, отваряш каталога на магазина, маркираш всичко, което искаш да купиш, след това отиваш на гишето да платиш и накрая чакаш да донесат покупките ти – невероятно!
Хората са мили и отзивчиви – винаги се отнасят с разбиране, ако имаш проблем, и се опитват да помогнат, дори това да не им е работата. Голяма разлика с България е наличието на изключително много интернационални студенти и лектори. Това някак си смекчава чувството, че си чужденец и се чувстваш като сред свои. А и е много интересно да опознаваш хора от различни краища на света.
И трето нещо, което много ми харесва тук е разнообразието от ресторанти с храна от цял свят. Буквално всякакви – индийски, мексикански, тайвански, испански, италиански, китайски, японски и много други! Когато дойдох тук установих колко много съм изпускала досега.

 

4. Лесно ли свикна с новата обстановка?

Преместването в една нова държава винаги е предизвикателство. В началото всичко беше много объркващо, защото от университета те заливат с купища информация за различни събития, клубове, спортове, инциативи и т.н. Не знаех върху какво да се съсредоточа. Като прибавим към това и самостоятелния живот – готвене, чистене, пране; преди мама правеше всичко! Та комбинацията от ново място, нов език, нови хора, нова форма на обучение, е малко стресираща първоначално. След първия месец, обаче, когато осъзнаеш къде си и какво става, преживяването е страхотно! Започваш да се забавляваш, опознавайки хора от целия свят.

 

5. Разкажи ни малко повече за специалността си. Какво те привлече в нея?

Уча компютърни науки, въпреки че нямам особено много опит в сферата на програмирането. Това ме притесняваше първоначално, но когато дойдох тук се оказа че много други студенти са като мен. Какво ме привлече? Ами, като за начало математиката винаги е била най-силният ми предмет и още от седми клас знаех, че ще следвам нещо свързано с математика и логическо мислене.
Компютрите са голяма част от ежедневието на всеки и в резултат от това нуждата от компютърни специалисти расте. Освен това изборът в тази специалност ми дава голяма свобода за в бъдеще. Мога да се занимавам с каквото поискам просто защото технологиите са средство във всяка друга наука, което ми дава възможността да участвам в разнообразни проекти.
Също така аз съм креативен човек и ми допада идеята да създам програма, която мога да моделирам както на мен ми харесва и накрая (евентуално) да влезе в употреба на много хора.

 

6. Мислиш ли да се връщаш в България след като завършиш?

Ако трябва да бъда честна, все още не съм сигурна какво ще правя след тези няколко години. Първоначално мислех, че ще се върна в България. Сега всичко зависи и как се развият нещата през третата година от обучението ми, тъй като тогава най-вероятно ще правя стаж за половин година и ако ме харесат и ми предложат работа, може и да остана.

 

7. Животът не е само учене. Как разнообразяваш ежедневието си от уроците? Хобита, интереси или просто още няколко часа сън?

Честно казано, на мен не ми остава много свободно време. Последните три години от гимназията бях част от мажоретния състав и това много ме радваше, затова когато дойдох тук веднага се записах в мажоретния отбор на университета. Също така, понеже живея в Саут Кенсингтън (центъра на Лондон), съм в непосредствена близост до Хайд Парк, където обикновено тичам сутрин или се разхождам с приятели през деня.
Към това може би трябва да добавя и безбройните събития, които се организират от университета, факултета и дори от общежитието. Отвсякъде те канят на различни събирания и забавни партита, така че в никакъв случай не липсва студентски живот. Особено покрай Коледа, когато всеки клуб организира коледно парти.

 

8. Искаш ли да споделиш още нещо с нас?

Може би на тези, които възнамеряват да заминават в чужбина, да са готови, че началото ще е трудно, но след време се свиква и става много готино. 

 

  WishBOX – Мечти в действие!