ВходМлади български таланти: Анна Чиприянова и тласкането на гюлеПубликувано на: 26.01.2015

Автор: Василена Василева

 

Още от древността българинът се е славел с това, че е бил талантлив и работлив. А ти какво мислиш? Какъв е твоят талант.. и не ми казвай, че нямаш! Всеки човек има талант – някои го откриват рано, а други по-късно, затова продължавай да търсиш и опитваш.                    

 

За да докажа по-горе написаното, всеки понеделник ще те запознавам с млади таланти, които са успели  да се развият и да покорят света.                    

 

Днес ще те запозная с Анна Чиприянова, която е поставила рекорд за тласкане на гюле!

 

Здравей! Представи се с няколко изречения.

Здравейте! Казвам се Анна Лъчезарова Чиприянова на 19 години, от град Габрово. Занимавам се със спорт от 12 годишна висока съм 180 см и заради ръста ми са ме викали да тренирам доста спортове, например бокс, джудо, карате, волейбол и хандбал, но аз избрах леката атлетика или по точно тласкането на гюле. Занимавам се с този спорт от 6 години, междувременно ходя и на тренировки по хандбал с училищния отбор.

 

Кое беше онова нещо, което те насочи към спорта, а не към нещо друго?

Когато бях малка никога не си бях представяла, че някога ще се занимавам със спорт, но един ден учителят ми по физическо възпитание и спорт, от началното училище, ме попита дали искам да участвам в между училищно състезание по лека атлетика и аз се съгласих. Започнахме тренировки в задния двор на училището с една метална топка, почти приличаща на гюле и това беше началото на спортната ми кариера, ако мога така да го нарека.

 

Някой би си казал "тласкане на гюле, какво пък толкова". Какво интересно намираш ти в това, за да продължаваш толкова време да го практикуваш?

В началото, нови запознанства друга обстановка, беше нещо различно за мен нещо ново, а когато отидох на състезание напрежението, тръпката от самата атмосфера, този момент те предизвиква да продължаваш, но съм имала и своите падения - физически и емоционални моменти, в които съм си казвала "Не мога повече, омръзна ми..", но нещо в мен не ме оставяше напълно да се откажа.

 

Кой е най-големият ти успех?

Когато подобрих рекорда на България за девойки младша възраст (3 килограма гюле) и участието на световно първенство. Ако говорим в цифри - 15.07 метра.

 

А на световното как се престави? Какво ще кажеш за конкуренцията?

Бях 46 от 58 участнички, което не е особено добре, но бях доволна от факта, че успях да стигна до там, колкото до конкуренцията - всички бяха доста добри, съдейки от разликата в резултатите. За сравнение моят резултат беше 13,42, а шампионката тласна 20 метра.

 

С какво смяташ да се занимаваш след училище? Къде ще учиш, какво, защо точно това?

Смятам да кандидатствам с кинезитерапия в НСА, да изкарам курс за масажист и може би след време да съм масажист в някой отбор, кой знае. А избрах това, защото от както се помня, все съм на раменете на някого и все ми казваха, че след време ще ме правят масажистка и то май така ще вземе да стане.

 

За победите ясно, а как приемаш загубите?

Плач и нерви, на кратко. В България най-голямата ми загуба е 4то място, но се състезавах с жени по-големи от мен. А в моята възраст, 3то място, за което бях много разочарована от себе си, защото знаех, че мога да постигна повече.

 

Очакват ли те скоро състезания?

Да, на 14-15 февруари, в Добрич на закрито.

 

Какво ще бъде, разкажи ми малко повече? Как се подготвяш?

Ще бъде Национално състезание за девойки старша възраст в зала, на което ще участвам с 4 килограмов уред (гюле), а относно подготовката - вдигам щанги, бягам, скачам, развивам си силата и бързината.

 

Кой е любимият ти спортист?

Не мога да кажа дали са любими или по-скоро хора, които ме вдъхновяват. Това са Георги Иванов - много кратен шампион и рекордьор на България, Кубрат Пулев - 20 победи и 1 загуба, също така и Ивет Лалова, която е най-бързата бяла жена. Все хора положили изключително голям труд, за да постигнат всичко това и да получат славата, която имат днес.

 

Какво пожелаваш на себе си и хората, които четат блога?

Никога не слушайте негативните изказвания на хората, защото те са пречка към постигането на мечтите ни!

 

 WishBOX – Мечти в действие!