ВходВ цитати ... КазановаПубликувано на: 25.01.2015

Подбрал: Ива Цолова

 

 Ще започна с това признание: какво съм направил по време на моя живот, било то добро или лошо, е било направено свободно, аз съм свободен човек.“

 

 Истинското име на известния любовник всъщност е Джакомо Джироламо Казанова. Той е роден на 7 април 1725 г. И умира на 4 юни 1798 г.

 

 „Сърцето и главата са съставните части на характера; темперамента няма почти нищо общо с това и следователно, характера, зависи от образованието и може да бъде коригиран и подобряван.“

 

Личността му е всестранно развита. Той е бил известен с авантюризма си, изявявал се като търговецдипломат,шпионинполитикфилософ, магьосник и преводач. Дори през живота си написва над двадесет книги и няколко пиеси.

 

 Всъщност да измамиш глупак ми се струва един подвиг достоен за един остроумен човек.“

 

 Малкото сираче Джакомо било оставено на отглеждане при своята леля, която дала прекрасно образование и възпитание на Казанова, а най-главното е, че успяла да развие в бъдещият герой-любовник директно магическо излъчване и галантност, които впоследствие стават главното оръжие на италианеца в завоеванието на женските сърца.

 

 Винаги съвсем съзнателно съм считал себе си като главна причина за всичко хубаво и всичко лошо, което може да ме сполети. Поради това винаги съм можел да се чувствам като ученик на самия себе си и винаги съм бил готов да обичам учителя си.“

 

 Учил е в университета в Падуа и, въпреки че е изхвърлен за неприличие, получава докторат по право, когато е бил едва 17 години. На 21 - годишна възраст, придобил незнайно къде умения в лечителство и окултизъм, той започва да се грижи за здравето на възрастния венециански аристократ Матео Брагадин, който от благодарност го осиновява.

 

От неопитните момичета може да се научи много.“

 

 През 1749 г. Казанова среща първата си голяма любов Хенриет, за която пише: “Който смята, че една жена не е достатъчна, за да направи мъжа щастлив 24 часа в денонощието, никога не е познавал Хенриет”. За огромно съжаление тя го напуска и разбива сърцето му.

 

Нужно е само да имаш кураж, силата без самочувствие е безполезна.“

 

Преследван от Инквизицията в продължение на години, през 1755 г. Казанова е тикнат в затвора на Венеция за множество престъпления. Успява да избяга и следващите 18 години странства из цяла Европа.

 

Любовта е три четвърти любопитство.“

 

Казанова умира на 73 години в замъка в Дукс. След смъртта си става още по-известен и се превръща в символ на сърцераздирателните чувства и манията за любов.

 

„Достоен или не, животът ми е моя тема и моята тема е моя живот.“

 

 WishBOX - Мечти в действие!