ВходМлади български таланти: Лора Чавдарова, Харвард и физикатаПубликувано на: 19.01.2015

Автор: Василена Василева

 

Още от древността българинът се е славел с това, че е бил талантлив и работлив. А ти какво мислиш? Какъв е твоят талант.. и не ми казвай, че нямаш! Всеки човек има талант – някои го откриват рано, а други по-късно, затова продължавай да търсиш и опитваш.                

 

За да докажа по-горе написаното, всеки понеделник ще те запознавам с млади таланти, които са успели  да се развият и да покорят света.                

 

Днес ще те запозная с Лора Чавдарова - момичето, което получи покана от Харвард!

 

Здравей! Представи се с няколко изречения.

Здравейте! Казвам се Лора, уча немски в Английската в Пловдив, маркетинг асистент съм в НПО ГЛОУ, пиша статии и превеждам за няколко издания, занимавам се с физика и тази година бях приета в Харвард. Обичам да пътувам и да спортувам и като говоря за себе си да римувам, ха-ха.

 

 

Еха, Харвард! Какво смяташ да учиш там?

Физика и компютърни науки.

 

Защо предпочете чужбина пред България?

Заради многото възможности за развитие в областта на науката, заради методите на преподаване, възможността да попадна в интернационална среда - неща, които засега българските университети не могат да предложат на нивото на онези в чужбина.

 

А как се стигна до там от Харвард да ти изпратят покана?

Харвард ми е мечта от много години, взех тестове САТ по различни предмети, написах две есета, ходих на интервю. Постарах се да се подготвя максимално добре, предполагам и извънкласните ми дейности са помогнали. И така, подадох документи и през декември ми изпратиха писмо, че съм приета и ме канят да уча при тях. Харвард като цяло търси хора, които проявяват задълбочен интерес в областите, в които се занимават.

 

Важни ли са извънкласинте дейности и ако да, защо?

Никой не знае със сигурност каква тежест носят при приема. Едно обаче е ясно - че те отразяват много добре интересите, идеите и всеотдайността на един човек. Затова не е хубаво да се пренебрегват.

 

Кое е най-голямото ти постижение до този момент?

Спечелих доста състезания през годините си в гимназията, поканиха ме сред доста елитни университети, но смятам, че това, което е най-важно за един човек да постигне, е да научи максимално от това, което му се случва и да се чувства щастлив такъв, какъвто е и там, където е. Мисля, че успях в това отношение.

 

Добре. Тогава ще попитам с кое спечелено състезание се гордееш най-много?

Вероятно състезанието по превод на Европейската Комисия.

 

Разкажи ми малко за него и в какво се състоеше успехът ти?

Представляваше състезание по превод, което се проведе във всички 28 членки на ЕС. От участниците изискваха да преведат по една страница текст максимално добре за определено време (ако не ме лъже паметта, два часа). Излъчиха по един победител от държава, за България това бях аз. Превеждах от немски на български. Наградата беше пътуване до Брюксел и официална церемония по награждаване в сградата на ЕК.

 

 

А след Харвард, накъде? Мислила ли с какво искаш да се занимаваш?

Да, искам да се занимавам с квантови компютри.

 

Пожелавам ти успех! Какво пожелаваш на себе си и на хората, които четат блога?

Да продължаваме да се развиваме и да откриваме себе си всеки ден и да мечтаем възможно по-мащабно. Имам една много любима мисъл: Ако си представяш по-малко, със сигурност заслужаваш по-малко. If you imagine less, less will be what you undoubtedly deserve. Нека мечтаем!

 

 

WishBOX – Mечти в действие!