ВходВ цитати ... Ричард БрансънПубликувано на: 18.01.2015

Подбрал: Ива Цолова

 

 

До всички бъдещи млади предприемачи:

 

 

„Бизнес може да се започне с много малко пари.”

 

 

Няма начин да сте видели веднъж Ричард Брансън и да не сте го запомнили. Вечната усмивка на предприемача със сигурност не може да се забрави лесно. А фактите около неговия личен и професионален живот са още по-интересни и запомнящи се.

 

„Ако не мечтаете, няма да постигнете нищо.”

 

 

Роден на 18 юли 1950 г., поданик на английската Кралица, достатъчно е само да отбележим, че той носи титлата „сър”, за да разберем, че Брансън наистина е свършил доста добра работа в живота си досега.

 

 

„Всеки бизнес е просто идея как да направиш живота на хората по-добър.”

 Като дете, хлапетата в квартала на Брансън играели игра, в която всички се нареждали по средата на улицата и който последен се дърпал и правел път на преминаваща кола, печелел. Излишно е да казваме, че това е бил именно Брансън.

 

 

„Вие не се научавате да ходите, следвайки правилата. Вие се научавате, като го правите и като се проваляте“.

 

 

През 1970 година Брансън и негови приятели започнали да събират пари за издаването на студентско списание на име Student. Те трябвало да измислят име на „бизнеса си”. Докато обмисляли, някой от приятелите му предложил следното: „Защо да не го наречем Virgin, на нас, нали сме девственици!” Въпреки че предложението било прието със смях, Брансън го харесал и то стои и до днес.

 

 

 

„Мисля, че понеже ми е много трудно да казвам думата „не”, почти всеки мой ден ми предлага различно приключение.”

 

 

 

Звукозаписната компания Virgin Records прави Брансън милионер още на 23 години. Някои от първите инвестиции на предприемача отиват в частен остров, на който той живееше като истинска рок звезда.

 

 

 

„Смелият човек може да не живее вечно, но предпазливият не живее изобщо“.

 

 

 

 

Брансън започва самолетния си бизнес с един единствен употребяван самолет 747, взет под наем от Boeing. Началото, освен това, е белязано от един от най-лудите купони, на който Брансън е присъствал.

 

„Добрите марки отразяват историята на времето и групата хора, които са ги направили. Те не могат да бъдат копирани. Те не могат да бъдат рециклирани.”

 

За да промотират фирмата Virgin, Брансън и съдружникът му Пер Линдстранд опитават да прелетят с балон над Атлантическия океан. Опитът, обаче, се оказва неуспешен и въпреки че и двамата биват спасени, се отървават на косъм.Ако си мислите, че Брансън се предава толкова лесно, значи не го познавате. Само няколко години след гореспоменатия провал, той се опитва да прелети Тихия океан с балон. И този път, обаче, не му провървява. Налага му се да се приземи аварийно някъде из Северния ледовит океан.

 

„Бъдете смели и не живейте живота, който би трябвало да живеете.“

 

Virgin Galactic ще е една от първите компании, които ще изпратят туристи в Космоса – една изпълнена мечта на Брансън, която показва колко високо се цели той в бизнеса си.

 

„Успехът не идва при тези, които следват утъпкания път. Трябва да бъдете новатори – все пак не забравяйте, че най-големите човешки постижения са били продукт на безумни идеи.”

 

Брансън твърди, че не се интересува от парите. Единственото нещо, което иска да прави е да създава неща, с които после да се гордее. А това че те му носели пари, в крайна сметка, не било чак такъв проблем.

 

„Човек не може да отнесе парите в гроба, затова е важно да остави нещо след себе си, което да бъде полезно за поколения напред.”

 

Приключенецът Брансън няма намерение да спре дотук – неговите амбиции засега достигат Космоса, а за по-нататък, все още не знаем.

 

 

WishBOX – Mечти в действие!