ВходВ цитати... Франклин Делано РузвелтПубликувано на: 11.01.2015

 Подбрал: Ива Цолова

 

 

Въпреки противоречивата си история, претенциите за единствена световна сила и т.н., колкото и да не харесвам САЩ, там определено има личности с главно „Л“, достойни за уважение. На една от тези личности принадлежат и тези думи:

 

„Бъдете искрени, бъдете кратки и си седнете.“

 

Ако не се сещате за кого говоря, то ще ви помогна. Става дума за 32-рия президент на САЩ – Франклин Делано Рузвелт. . Той е една от основните политически фигури в историята на 20 век.

 

„Ако се отнасяш към хората както трябва и те ще се отнасят към теб както трябва… в деветдесет процента от времето.“

 

Рузвелт е роден на 30 януари 1882 г. и почива на 12 април 1945 г. Баща му Джеймс Рузвелт е бил заможен собственик на недвижими имоти и вицепрезидент на компанията „Железници Делуеър – Хъдсън“ с холандски произход. Майката му - Сара Делано Рузвелт е потомка на френски протестанти, пристигнали в Масачузетс през 1631 г.

 

„Бариерата пред успеха не е нещо, което съществува реалния свят: това са чисто и просто нашите съмнения в способностите ни.“

 

Рузвелт израства в атмосфера на привилегии. Научава се да язди, да стреля, гребе, играе поло и тенис на корт. Честите му пътувания до Европа спомагат да научи немски и френски език. Той получава всички класически привички на висшата класа.

 

„Вие сте само статист в играта на всички останали.“

 

Посещава Колумбийския правен факултет. Взима изпита за адвокатска правоспособност и покрива изискванията за практикуване на право през 1907 г., но никога не завършва официално. През 1908 г. започва работа в престижна правна кантора, като се занимава предимно с търговско право.

 

„Войната на идеи не може да бъде спечелена без книги, както морската битка не може да бъде спечелена без военни кораби. Книгите, също като корабите, имат най-тежката броня, най-дългия пробег и им са монтирани най-мощните оръдия.“

 

Постепенно Франклин се превръща в един от най-популярните американски лидери. Името Рузвелт, многото инвестиции, добрата кампания и фактът, че кандидатурите му се случват в години на подем в Демократическата партия са основните фактори за победите му.

 

„Доверието процъфтява благодарение на честността, на честта, на неотменимостта на задълженията, на преданата защита, на безкористното изпълнение. Без тях не може да просъществува.“

 

През 1921 г. Рузвелт е повален от полиомиелит. Резултатът е, че той става напълно парализиран от кръста на долу. По този начин можел да стои седнал, но не и да ходи. По това време медиите имат значително по–малко достъп до личния живот на публичните фигури и Франклин успява да убеди мнозина, че състоянието му се подобрява, което според него е било решаващо за политическото му развитие.

 

„Голямата сила включва и голяма отговорност.“

 

Рузвелт води страната и нацията при преодоляването на Голямата депресия и през Втората световна война. Всъщност неговото управление е най-дългото – от 1933 г. до 1945 г. Той е единственият, побеждавал четири пъти на избори.

 

„Може да не съм най-умният в света, но със сигурност съм си взел умни колеги.“

 

Едни от основните достижения на Рузвелт са: разширената роля на правителството в управлението на икономиката, повишаване на регулациите за компаниите с цел защита на околната среда, опитите за спиране на корупцията, създаване на системата за социално осигуряване, която позволява възрастните граждани да се пенсионират с приходи и помощ, това че страната печели Втората световна война, инициирането на глобализацията.

 

„Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.“

 

 

WishBOX – Мечти в действие!