ВходВ цитати ... Дядо КоледаПубликувано на: 28.12.2014

Подбрал: Ива Цолова

 

„Хо – хо – хо! Весела, весела Коледа!“

 

Ето, че пак е най-вълшебното време в годината! Коледата, заедно с всичките подаръци, прекрасни емоции, роднини и многото вкусна храна. Но този празник не би бил същият без добрия старец, чиято работа е да дари усмивка на всяко дете по света. 

 

 

„Какво е Коледа? Това е нежността на отминалите дни, стойността на настоящето и очакванията за бъдещето.“

 

Дядо Коледа, Дядо Мраз, Свети Николай или което друго негово име изберете – неговия първообраз можем да открием още от древните времена. Едно от първите описания, които можем да свържем с него е това на северният бог Один, летящ из зимното небе, който можел да лекува болести и да предсказва бъдещето.

 

„Няма как да намериш Коледа под елховото дърво, ако не я носиш първо в сърцето си.“

 

Всъщност произхода на този образ идва от Свети Николай. Той е роден в земите, където днес се намира Турция, през 300-а г. Израснал в богато семейство, но от много малък останал сирак. Заради щедростта си той раздавал фамилното богатство под формата на подаръци и пари към всички нуждаещи се, като най-щедър бил към децата. Според легендите Свети Николай пускал торби с подаръци през комините или пък ги хвърлял през прозорците, но правел това тайно от всички, през нощта.

 

„Защо е щастлив Дядо Коледа? Защото знае адресите на всички непослушни дечица.“

 

По-късно историята продължава да се развива. В началото на XVII век холандски преселници в Северна Америка основават колония - Ню Амстердам, станала през 1664 година Нови Йорк (днес Ню Йорк). За няколко десетилетия холандският обичай да се празнува свети Николай се разпространява в Съединените щати. За американците Синтерклаас набързо става Санта Клаус.

 

„Коледа не е просто времето когато отваряме подаръците си, а времето когато отваряме сърцата си.“

 

Приветливият раздавач на подаръци, представен като белобрад старец с дълга мантия и качулка, и дори понякога с епископски одежди, все пак си останал нравоучителен персонаж. Той възнаграждавал децата, които заслужавали, и наказвал неблагодарните и мързеливите.

 

„Коледата е любов в действие. Всеки път, когато даваме, всеки път, когато обичаме – това е Коледа.“

 

Естествено, всеки подобен персонаж има дом, а домът на Дядо Коледа не се намира къде да е другаде, а именно на снежния Северен полюс. Лапландия се превръща в голяма туристическа атракция. В дните преди Рождество Христово къщата е посещавана ежедневно от над 5000 души. Домът на добрия старец е разположен на няколко километра извън столицата Рованиеми - в градчето Корвантунтури.

 

„Весела, весела Коледа – тя е в състояние да ни върне детските приказни видения, да привика у стареца щастието на младостта, да отвлече пътешественика в уюта на бащиното огнище.“

 

WishBOX – Мечти в действие!