ВходРецепта за успех: Започни своя кулинарен блог сегаПубликувано на: 27.12.2014

Автор: Ния Калейчева

 

Всички обичаме да ядем, а когато не ядем сърфираме онлайн. А любопитното е, че дори тогава си гризваме нещо пред компютъра (хайде, хайде, признай си, че е така). Нищо чудно, че напоследък все повече и повече популярност набират именно кулинарните блогове, затова днес ще споделя с теб няколко съвета как да създадеш свой собствен. Така че ако те бива в готвенето, запретвай ръкави, подбери най-добрите си рецепти и започни да ги споделяш.

 

Започни стъпка по стъпка:

 

1. Необходими продукти

- 200 кг. търпение, упоритост и постоянство: Все пак колкото и да е невероятен, блогът няма да се сдобие с 1000 посещения още с първия пост.

- 10 гр. идея: За да се сдобиеш с читатели и посещаемост, трябва първо да си избереш подходяща тема (например десерти, печива, салати, ястия, и т.н.),  към която да се придържаш.

- 2-3 щипки оригиналност: Важно е да се отличаваш от стотиците другити блогове. Помисли кое те прави добър в готвенето (може би ивсе пак ще ти се наложи да споделиш някои от тайните ти съставки).

- 1 акаунт в WordPress.comили Blogger: Регистрацията е лесна. Трябва ти само съществуващ имейл и парола.

 

2. Приготвяне

- След регистрацията ще трябва да  си измислиш свое домейн име (URL адресът, под който ще те намират хората в нета), което да е кратко и запомнящо се.

- Възможно е да си създадеш безплатен блог. В този случай обаче, URL адресът на блогът ти най-вероятно ще изглежда така: foodblog.wordpress.com или foodblog.blogspot.com

- Закупването на домейн име струва средно между 10-18$. Като предимствата са две: по-кратък и лесен адрес (например foodblog.com) и по-голяма възможност да те открият повече потребители чрез уеб търсачките.

 

(По-подбробно обяснение с картинки за регистрацията и създаването на блога в WordPress.comиBlogger можеш да намериш тук)

- Избери си подходяща тема, разбърникай малко настройките и започвай да постваш.- След като си се регистрирал и задал име на своя блог, можеш гордо да въведеш адреса и да видиш как изглежда.... Даам, следва неприятна изненада: хич не изглежда добре, нали?!

- Ако ти липсва вдъхновение, предлагам да гледаш филма "Джули и Джулия".

 

3. Трикчета на занаята

- Бъди себе си. Избягвай разни префърцунени фрази и тем подобни. Представи си, че напътстваш някой приятел.

- Обяснявай простичко, все пак не всички са експерти като теб. Постарай се да представиш нещата в детайли. Представи си, че въпросния приятел е най-големия екадърник и не знае дори как да си изпържи едни яйца.

- Публикувай само предварително изпробвани рецепти.

 - Снимай това, което си приготвил, и не жали средства за украсата. Използвай хубави чинийки, прибори и декори.

Ако си търсеше рецепта и попадаш на следните снимки в два различни блога, коя рецепта би ти вдъхнала повече доверие?

 

- Използвай социалните медии. Популяризирай блога си като споделяш с прители и в различни сайтове. Не се срамувай, а се гордей със сътвореното от теб - нека всички го видят. 

- Поствай редовно и не се отчайвай. Посетеителите ще се натрупат с времети и рецептите.

 

Примери за успешни кулинарни блогове можеш да откриеш тук. 

 

Преводна статия от източник: themuse.com

 

 

WishBOX – Мечти в действие!

 

Ако вече си започнал или пък имаш създаден блог, можеш да го споделиш с WishBOX и нашите читатели долу в коментарите.