ВходМожеш и сам да кандидатстваш в Германия и АвстрияПубликувано на: 18.12.2014

Автор: Десислава Докина

 

След като си избрал да кликнеш на тази статия, предполагам си решил да кандидатстваш в Германия/Австрия или вече си приет да учиш там. Ако това е така, съм сигурна, че в главата ти цари хаос и объркване, произтичащи от непознатото - ново място за живеене, нова среда, ново учебно заведение и друга култура...

 

За теб, който планираш да прекараш студентските си години в Германия/Австрия, съм намерила много полезен онлайн ресурс.

 

От тази онлайн платформа ще ти стане ясно от къде да започнеш и че след кандидатстването идва нещо още по-хаотично, а именно самото следване. Затова ти предлагам да се настроиш поне психически за предстоящия живот на немска земя, защото от личен опит знам, че животът там е не по-малко странен от живота къде ли не другаде по света ^^

 

Алелуя ! Най-сетне достатъчно конкретна информация за най-различни специалности; безплатна помощ при всички стъпки за подаване на документи и споделени житейски съвети от хора като теб. Така че, побързай да се абонираш за месечния бюлетин.

 

Прочети повече за специалността, която те интересува в подменютата на „Ориентирах се“ (икономически и технически специалности/медицина/естествени науки/социални и хуманитарни науки). Ако пък не си се орентирал какво точно ти се учи, разгледай информацията за всички специалности.

 

Личните впечатления на български студенти, които са избрали да следват в Германия и Австрия са на един клик разстояние от теб в раздела „Университетсвах”. В това меню историите на български студенти са групирани по градове, така че първо избери града, от който се интересуваш, за да достигнеш до споделените истории на твои връстници, които са минали по пътя, който ти предстои на теб.

 

На сайта е поместено и подробното описание на процедурите по кандидатстване в австрийски и немски университети. Посети секцията „Докуменствах”, за да получиш изброени всички стъпки, през които трябва да минеш за успешното подаване на документи.

 

Сайтът е насочен не само към кандидат-студентващите, но и към тези, които вече са приети и се намират на немска/австрийска територия. Отговорът на въпроса „Ами сега какво да правя?”, се намира в раздел „Пристигнах”.

 

И след като се дипломираш, разбира се те очакваме да се завърнеш в родна България. Затова е хубаво да се интересуваш постоянно какви са възможностите за развитие у нас още докато учиш. Особено, ако искаш да се занимаваш със собствен бизнес трябва да си „опечеш” нещата от по-рано ;) Затова проверявай често раздела „Върнах се”, за да си в час, когато настъпи Часът на твоето завръщане!

 

WishBOX - Мечти в действие!