ВходБъди гражданин на светаПубликувано на: 17.12.2014

Автор: Антония Симова

 

На 17 декември 1999г. Общото събрание на ООН, след проведената конференция, обявява 12 август за международен ден на младежта.

 

Какво е да си гражданин на света?

 

Разликата между това да бъдеш гражданин на света и това да бъдеш просто жител е като между това да живееш и да съществуваш. Гражданин е този, който не е безразличен към обществото, света и бъдещето.

 

За да си гражданин на света, първо трябва да го опознаеш. Пътувай, колкото се може повече, колкото се може по-далече. Запознавай се с нови хора, с нови традиции, с нови култури. Виж как живеят хора с по-малко и хора с повече средства от твоите. Виж колко е цветен света. Виж колко красота има в него.

 

Запознавай се с нови хора, бъди отворен към света. Учи езици с помощта на хора в скайп и социалните мрежи – по този начин ще създадеш приятелства и ще научиш много нови неща. Не хвърляй пари за глупости, а пътувай. Имам приятели, които са решили, че ще отделят по пет лева на седмица, колкото за кутия цигари, ако пушеха, и с тези пари ще пътуват. Няма да обикалят всяка седмица моловете, а ще обикалят природата.

 

Да си гражданин на света означава да си съпричастен с останалите, да се вълнуваш от това, което става по света – лошо и хубаво, да си толерантен към всички. Трябва да бъдем добри – всеки си има своя собствена битка в живота, за която не знаем. Не е нужно да се заяждаме с непознати в автобуса, усмихнете им се. Нека не правим съчинения за хората само по картинка. Момичето, което си е боядисало косата в лилаво, сигурно го е направило с някаква цел. Нека не съдим някого без да сме запознати с историята му. Трябва да проявяваме емпатия. На света се случват и лоши неща, а за да оцеляваме след тях, трябва да знаем, че има хора, които ни подкрепят.

 

И най-важното трябва да правим добро. Да се грижим за природата, да помагаме на хората, да зачитаме правата на другите.

Оказва се, че гражданин е човекът, който е способен да заеме активна позиция спрямо ставащото около него. Онзи, който не мълчи, когато забелязва нередни неща, а е способен да се противопостави. Онзи, който е любопитен и иска да знае. Онзи, който има желание да направи нещо. Онзи, който не се примирява пред обществените проблеми. Да си гражданин – не е толкова трудно това, нали?

 

         Аз мисля, че всеки млад човек е с отворени сетива към това, което ни обкръжава и към случващото се по света. И така трябва да бъде. Благодарение на нещото, наречено „интернет“, ние сме по-свързани от всякога, ние споделяме помежду си чувства, емоции и всичко, което ни вълнува. Освен в социалните мрежи, ние трябва да отстояваме мнението си. Понякога може и да не сме прави, но важното е да не се оставяме по течението, а да отстояваме себе си, да търсим кои сме ние и къде е мястото ни в света, да мислим и действаме. Ние живеем с глобалните проблеми, интересуваме се от тях и се опитваме с малко поне да помогнем. Вълнуваме се, изпитваме щастие, скръб, болка, радост, понякога и страх, от събития, които стават на другия край на планетата. Но няма как да е иначе – ние сме граждани на света.Аз мисля, че всеки млад човек е с отворени сетива към това, което ни обкръжава и към случващото се по 

 

 

 

Предизвиквам те – следващия път, когато се качваш в асансьора, кажи „добър ден“, дори на непознати. Върви по улицата и се усмихни на някой омърлушен човек. Не съди момчето, което е хванало ръката на друго момче, нито момичето със странен цвят на косата. Помогни на жената, която не може да се качи в автобуса. Бъди буден и активен млад човек. Започни да пътуваш. Направи нещо хубаво за природата.

 

            В нашите ръце е задачата да направим света едно по-добро място! Нека започнем да го още днес. 


WishBOX – Мечти в действие!