ВходПрофесия: Дядо КоледаПубликувано на: 16.12.2014

Автор: Ива Цолова

 

Имате ли си любима детска песен? Аз да! Няма как да не я знаете. Всеки я е пял като малък в училище:

 

“Над смълчаните полета
пеят медени звънчета.
Писана шейна премина
бялата пъртина.”

 

Бяла пъртина, белобрад старец, подаръци, подаръци и пак ПОДАРЪЦИ! Мечтата на всяко дете. Да, точно така – говоря за Коледа. Ето, че пак дойде време за нея. Сърчицата на безброй дечица тупкат в очакване на добрия дядо, който ще им донесе бленуваните дарове. Разбира се, поръчката става по определен начин. Необходимо е да се напише писмо и да се изпрати до далечната Лапландия. След това работливите елфи започват да майсторят, докато накрая всичко е готово, за да бъде доставено в приказната нощ. А писмата звучат по подобен начин:

 

“Скъпи Дядо Коледа,

 

Тази година бях много добро дете и затова искам да те помоля да ми донесеш едно хубаво барби, но да има и барби кола, барби къща и много рокли, за да я преобличам... “

 

Или пък:

 

“Дядо Коледа,

 

Тази година бях послушно братче. Не се бих много с Антон, затова искам един Спайдърмен. Обещавам догодина да съм още по-добър и да не правя бели. И ще слушам мама повече!”

 

 

Да, можем да продължаваме с писмата до безкрай. Но нека си помислим малко и за Дядо Коледа. Неговата професия е както свързана с много щастие и любов, така и доста сериозна. На плещите си той носи отговорността за усмивките по лицата на дечицата. Именно неговият образ прави очарованието на празника, еуфорията и очакването им толкова прекрасни.

 

Сега си представете какво би било, ако Дядо Коледа го нямаше? Не че празникът нямаше да е хубав. Просто нямаше да е същият.

 

За мен, едно пораснало дете, Коледа не е просто една хубава и магическа нощ. За мен Коледа е най-вече в добротата и чудесата. Защото чудесата са искриците, които ни карат да вярваме. Да вярваме в хората, в живота, в истината, в щастието, в приятелството.

 

Лошото е, че много от нас се сещат за всичко това само на конкретния ден от годината. Е, добре, понякога и малко преди това. Но не в това е идеята. Този детски герой е необходим на всеки един от нас. И когато пораснем и разберем, че той не съществува наистина /опа, май се изпуснах/, не бива да забравяме за него, а по-скоро да продължаваме да вярваме в магията му.

 

Според мен Дядо Коледа не трябва да е професия само за един ден в годината, а по-скоро работа на пълен работен ден, без почивка. Трябва да бъдем добри и мили един към друг без причина, по всяко време.

  

 

WishBOX – Мечти в действие!