ВходТийн мания (Моите любими книги: Част 1)Публикувано на: 15.12.2014

Снимка: Валентина Владимирова

Автор: Ния Калейчева

 

Когато бях на пет или може би шест годинки, всяка вечер преди лягане майка ми ме караше да ѝ чета на глас. Щом станеше осем часа трябваше задължително да съм в леглото с книгата в ръка. Ако трябва да бъда честна, мразех този час. Мразех четенето, книгите и всичко свързано с тях. Още ми беше трудно да чета, бърках думите, задъхвах се, а най-много ме притесняваше майка ми, която седеше непрестанно надвесена над мен и ме поправяше. Още повече от това мразех да се провалям и да губя. В детската градина, а после и в първи клас децата често ми се смееха, че плача ако загубя някоя игра. В началото имах чувството, че губя и в играта с думите и затова плачех. Някаде след първия половин час започваха да се стичат сълзи по поруменелите ми от яд бузи и мъчителните страници да мъглеят под погледа ми. Тогава започваше да мърмори и мама: "Престани да се лигавиш. Няма как. Ще се научиш."

 

Естестено, тя излезе права. Полека-лека, изтезанията се превърнаха в моменти, които и двете обичахме. Започнахме да се редуваме с четенето на глас, ту аз, ту тя, после пак аз. Предимно аз. Веднага се сещам за "Хари Потър" (безспорно моя вечен фаворит измежду всички поредици по-долу). Преди да гледаме първите два филма прочетохме книгите. И колкото и странно да звучи, и на двете ни беше адски интересно. Чакахме излизането на официалния превод на книгите с нетърпение и после за една-две седмици бяхме на седмото небе докато четяхме за поредното приключение. И до ден днешен асоциирам Хари Потър с меките завивки, топлия сладък чай и косата на мама. Да, след като вече ме беше обучила да чета без проблеми, трябваше да започна хем да ѝ чета, хем да ѝ пипам косата - нейното най-голямо удоволствие, но и моя хитринка. Само 10-15 минути от тази неотказна техника и тя изпадаше в дълбок сън, след което аз продължавах да чета с часове. Следващата вечер тя сядаше по-рано, за да навакса и всичко продължи така с години и множество книги.

 

В ранното си тийнейджърство се отдадох на повече самостоятелност и малко по-малко книгите и четенето изпаднаха на заден план до един ключов момент, от който ще започна и своята класация на най-любими книги!

 

1) Поредицата "Здрач"

Преди предубедените да започнат да роптаят, нека да се обоснова. Дори и най-разпалените фенове могат да признаят, че "Здрач" не блести с особени литературни качества. За мен, обаче, тя заслужава да бъде начело на класацията поради една основна причина, а именно заради това, че перманентно запали любовта ми към четенето. Няма отричане, цялата сага за вечната любов е безкрайно вълнуваща за едно малко момиченце, да не говорим, че вампирите и върколаците, а и неспирната смъртна заплаха само добавят към пикантността на историята. Все едно сапунка, само дето е за тийнейджъри.

В период от две-три години бях извънземно обсебена около цялата тази история. Търсех очарованието и тръпката от "Здрач" отново и отново и не преставах да се изненадвам. Стана ми малко като навик да чета подобни фентъзита. Определено и те си имат своите предимства като това, че са винаги вълнуващи, сюжета е изпълнен с екшън, което пък от своя страна те пренася в перфектния свят отвъд проблемите.

 

 

2) Поредицата "Игрите на града"

Героите са много по-добре развити отколкото универсалните Едуард и Бела. Сюжетът е по-реалистичен и даже може да се каже, че си има и морална поука както всички утопични романи. В момента са доста нашумели, така че ако искаш да си в крак времето, предлагам да се захващаш за четене.

 

3)  Поредицата "Реликвите на смъртните"

Всяка една от книгите на поредицата прочитах за няма и седмица. Не са за изпускане, ще се харесат дори и на хейтърите на "Здрач". Наскоро даже излезе филм по първата част, но не бързай да си разваляш удоволствието. Препоръчвам на всички запленени от любовта, интригите и фантастичните екшън приключения.

Между другото от същата авторка има и друга не-лоша поредица, "Адски устройства", която е развива същата митология, но се фокусира върху други герои и по сюжет няма общо с другата.

 

4) Поредицата "Училище за вампири"

Всичките книжки са супер свежи и отново се четат адски бързо. Ако си фен на напрегнатите сгорещени моменти и сцени, можеш смело да ги подхванеш.

 

5)"Мастилено сърце"

Първата книга е много яка, но за жалост поне аз не успях да открия останалите нито на български, нито на анлийски. Ако мислиш, че ще имаш повече късмет от мен с търсенето, си струва да я прочетеш. Самата идея е много оригинална, но без останалите книги всичко увисва малко незавършено.

 

6) Поредицата "Вълците от Мърси Фолс"

Книгите са красиво написани и отново героите са досто по-добре развити от тези в "Здрач", макар в същността си самите истории малко да си приличат.

 

 

Дотук всички тези книги предлагат изключително ангажиращи и завладяващи истории, на които искренно се наслаждавах. С часове се потапях в измислените им светове и общо взето може да се каже, че най-ранните си тийнейджърски блянове изживях с тях.

В един момент, обаче, установих, че просто бързия сюжет и приключенията не ми достигаха. Начинът, по който самите книги бяха написани ми се струваше прекалено прост. Така, постепенно преминах към, поне за мен, по-висок и софистициран клас фентъзи.

 

 

7) Трилогията "Властелинът на пръстените"

Класика в жанра. Тук дори и критиците мълчат от благоговение. Същото мисля да направя и аз, след като ги прочета докрай. А искам и да споделя колко уникален е за мен фактът, че идеята за целия този приказен свят е родена сред мръсотията и ужасите на бойното поле през Втората Световна война.

 

 

8) Трилогията "Вещиците от Мейфеър"

На български книгите всъщност са четири на брой, тъй като първата е доста обемна и преводът е разделен на два тома. Другите две също са доста дългички, но все пак за да се обхване историята на няколко поколения от едно семейство така майсторски както го прави Ан Райс се изисква място. Времето и търпението обаче си заслужават.

 

9) Поредицата "Вампирските хроники"

 Сигурно вече ще си проличи колко голям фен съм на Райс, но това си е утвърдената класика. Тук книгите са 11 (удивително колко е креативна тази жена, нали?), но не са свързани помеждуси. Те са си литература за ценители на литературата за вампири, започваща още с "Дракула" на Стокър.

 

10) Десетките книги на Тери Пратчет

Лично аз не харесвам стила му и всичко ми идва някакси прекалено фантастично. Милиони хора го боготворят, а и за да са доволни заклетите фенове, му отстъпвам това почетно място в моята класация.

 

 

И няколко думи в заключение. Както сигурно си е проличало досега, аз не подреждам фаворитите си според това коя книга има повече награди. За мен много по-важно е коя какво значение е имала върху мен. Книгите от 1 до 6 за мен са толкова важни защото се запознах с тях в подходящия момент. Те отговарят на емоционалното състояние и интересите на едно 12-14 годишно момиче. Благодарение на тях, си създадох навици на четене и сега това е неразделна част от моя живот. Когато попораснах, се измениха и моите виждания и интереси. Нормално беше и да започна да се насочвам към по-зряла литература, каквито са и книгите от 7 до 9. Направо може да се каже, че в тази статия е обобщено цялото ми съзряване.

 

За да може човек да развие любов към четенето, му трябва търпение и упоритост да намери точната книга, в точния момент, така че тя да отразява вътрешния му свят. Също като откриването на истинската любов при хората. Когато най-сетне я откриеш, ще го знаеш незабавно, а онова чувство на екстаз ще трае вечно.

Така че ако ти харесва да четеш, но още не си открил книга, която истински те вдъхновява, не спирай да експериментираш.

 

И нека тази моя класация ти послужи именно като ориентир. Ако откриваш себе си някъде в горните описания, то не се колебай. Запретни ръкави и започвай да четеш и растеш.

 

Ако ли не, изчакай до продължението за още предложения и много други жанрове...!

 

11) Аз май се поизчерпах... Ами ти? Дай някои от своите предложения в коментарите по-долу.

 

WishBOX – Мечти в действие!