ВходИскам да се занимавам с кино и телевизияПубликувано на: 05.07.2015

Автор: Мария Петрова

 

През последните години забелязваме продуцирането на все повече и повече български филми и сериали. Затова не бихме се изненадали, ако си решил да учиш филми и телевизия. Да избереш къде да учиш в тази сфера, обаче, е трудна задача. Добрите филмови училища са такива заради традициите, които имат, индустрията, с която са обвързани, контактите, които можеш да установиш с действащи професионалисти – било то преподаватели или гостуващи лектори, както и техническата база, с която разполагат, съотношението между преподаватели и ученици, както и възможностите за стаж, които биха могли да са обвързани с курса ти.

 

Фактът, че България е членка на Европейския съюз, както и това, че живеем във време на глобализация, ти дават възможност за повече опции, но и услoжняват избора ти. Ето няколко съвета, които според мен биха могли да ти помогнат, ако не да направиш по-добър избор за себе си, то поне да сведеш броя на университетите до по-малко число.

 

Трябва да имаш предвид, че образованието в тази сфера е скъпо, а стипендиите не са толкова много, колкото в други области. Затова е хубаво първо още един път да си зададеш въпроса „Защо искам да се занимавам точно с това?“ и да бъдеш честен в отговора. Би било много лесно да се подведеш по съвета „Човек трябва да се занимава с това, което му харесва“. Да, това е така. Но не трябва да забравяш, че има разлика между това да гледаш един филм и да участваш в правенето му.

 

Киното и телевизията са индустрии, които произвеждат и продават забавление. Процеса по създаването на един филм или сериал, обаче, може да бъде сведен до поредица от „решаване на проблеми”, а това изисква непрестанни усилия, силен дух, изобретателност и понякога последното нещо, което е, е забавно. Въпреки че в светлините на прожекторите най-често попадат актьори и режисьори, опитай се да не взимаш прибързани решения без да си проучил всичките си възможности. Тук е моментът да се запознаеш с други роли, които са част от процеса на създаване на един филм, но не попадат толкова лесно в „светлините на прожекторите” и често много хора дори не знаят за съществуването им.

 

Режисьор, тон режисьор, арт директор, художник, сценограф, сценарист, оператор, журналист, продуцент, актьор, осветител, дубльор, техник, коафьор и гримьор са само една част от възможностите, които предлага телевизионния бранш.

 

Броят на професиите и наименованията, варират според финансирането, пазара и мащаба на дадената телевизия.

 

Ето тук можеш да намериш малко повече полезна информация.

 

При киното нещата биха могли да се разделят най-общо на 4 категории: Първо идва идеята, сценарият, а продуцентът и режисьорът обмислят към каква публика е насочен филма и съответно към кого да се обърнат за финансиран.

Второ заснемането на материала.

Трето заснетият материал се обработва от различните отдели, докато се доведе до завършен вид. На четвърто място идва разпространението.

 

Сега след като си се запознал с различните професии нужни за реализирането на един филм, би било хубаво да обмислиш коя би ти допадала като работа. Защото, въпреки че филмовата индуструя изисква добра комуникативност и умение за работа в екип, някой роли изискват дълги периоди на усамотение и уединение например сценарист, монтажист и т.н. Други, като продуцент, изискват точно обратното. Тук ключов е твоят темперамент и характер. Както вече отбелязах ясни критерии за оценяване липсват и не би било възможно да разчиташ само на класации, за да разбереш кой е най-добрият университет за теб, но също така класациите са един добър начин да се запознаеш с възможностите си.

Ако си се ориентирал към Америка и си фен на Холивудските филми - тези класации биха ти свършила добра работа:

 

Ето и още една, която по-скоро би била полезна за любителите на независимото и Европейско кино.

 

От личен опит съм забелязала, че професионалистите в сферата на киното, като Jane Champion или дори Alfred Hitchcock са се занимавали с друго преди да се концентрират върху филмите. Тъй като тенденцията в образованието е да се скъсяват границите между дисциплините ще си позволя да изредя няколко други насоки, на които също може да отделите време: Антропология; Анимация; Визуална комуникация; Специални ефекти; Креативно писане и Журналистика; Фотография; Илюстрация; Изящни изкуства. Това са само някои от вариантите, които можеш да прегледаш.

 

Истината е, че с хода на технологиите и благодарение на огромната конкуренция, кино индустрията се развива с невероятни темпове. Много университети съзадават програми само, за да откликнат на интереса на студентите, без да имат връзка с индустрията или опит как да те подготвят за успешно бъдеще в нея. Затова е добре да проучиш опциите си много внимателно, разбира се, имайки вече наум, какви технически и теоретични умения искаш да натрупаш. Завършвам с една лекция, която показва, че кино може да се прави навсякъде. 

 

WishBOX - Мечти в действие!