ВходКакво правят умните хора, за да... бъдат умниПубликувано на: 11.12.2014

 Автор: Яна Неделчева

 

Коефициентът на интелигентност, или както вероятно си го срещал - IQ, определя степента на интелигентност на един човек в сравнение с хора от неговата възрастова група. Средностатистическият човек има около 100 IQ, а резултат над 140 е изключителен. Важно е да поясня, че IQ всъщност мери няколко конкретни неща – доколко човек може да решава проблеми и да разбира определени концепции. Това включва възможността на мозъка да вижда взаимоотношенията между неща, да събира и използва информация, също и доколко е развита пространствената ориентация на човека, логическото мислене, различните видове памет и езиковите познания. Различните въпроси измерват различни видове интелигентност, а тестът -  цялостната когнитивна способност на човека. То не измерва колко „умен“ един човек е, защото това е много абстрактно понятие. През последните години учените твърдят, че има и много други видове интелигентност, като например социална или музикална, затова не бива да съдим по IQ-то на човек за неща, които не измерва.

 

Някои известни личности с висок коефициент на интелигентност са: Алберт Айнщайн, Бенджамин Франклин и Бил Гейтс (160 IQ), Томас Едисон (140 IQ) и Бетовен (165 IQ).

 

Въпреки че всички хора са уникални, има някои черти, споделяни от личностите с високо IQ. Ето някои от добрите черти и навици на умните хора.

 

1.     Те са постоянни. Много от най-успешните хора са се проваляли не веднъж в живота си и им е било казвано, че няма да успеят. Въпреки това, те не са се предали и са стигнали до върха. Може би си чувал истории за много такива случаи - сигурна съм, че можеш да направиш и една своя.

 

2.     Те си поставят цели. Хората, които си поставят цели и ги споделят с другите имат над 30% повече вероятност да ги постигнат от тези, които не го правят. Важно е, обаче, целта ти да е конкретна и да можеш да разбереш дали си я постигнал. Например, “да съм в по-добра форма” не е хубаво зададена цел, но “да мога да избягам полумаратон след 6 месеца” е нещо, което е конкретно и лесно можеш да разбереш дали е изпълнено.

 

3.     Те са жадни за знания. Интелигентните хора четат повече. Само с 15 минути четене на ден можеш да прочетеш над 1 милион думи за година, а това спомага за развитието на концентрация, памет, артикулация, уменията за писане, устно и писмено изразяване и решаване на проблеми. Отдели си една част от деня, която да е за четене – докато пътуваш нанякъде или докато разпускаш преди сън, а и носи книжка със себе си, за да запълваш времето, когато се налага да чакаш.

 

4.     Те са дисциплинирани. Интелигентните хора се опитват да избягат от изкушенията и разсейващите фактори и да запазят концентрацията си, за да са максимално продуктивни. В днешно време, когато съобщенията и известията ни бомбардират от всяко устройство и приложение, това е изключително важно за всеки един от нас.

 

5.     Те мислят за мисленето. Интелигентните хора контролират и са по-осъзнати за процеса си на мислене, анализиране и разбиране и умеят да се аргументират. Те имат по-добро критично мислене и структура на мисленото и устното изразяване.

 

 

Разбира се, като всеки човек, дори и най-интелигентните сред нас имат негативни черти и навици.

 

1.     Те са по-податливи на пристрастяване към определени субстанции. Интелигентните деца имат по-голяма вероятност да употребяват наркотици или алкохол като възрастни от тези с по-ниско IQ. Това не значи, че ако имаш високо IQ, непременно ще станеш алкохолик, но не трябва да се поддаваш на изкушението.

 

2.     Те са нощни птици. С увеличаването на IQ-то често се отлага и часът за лягане. Това не е непременно лош навик, но ако е съпроводено от ранно ставане, тоест лишаване от сън, може да доведе до редица усложнения, например претоварване, намаляване на концентрацията, продуктивността, когнитивните способности, също и увеличава риска от различни заболявания, както психически, така и физически.

 

3.     Те са по-неспокойни. По-интелигентните хора често страдат от тревожност, депресия и други психически заболявания. Това може би се дължи на факта, че те премислят повече нещата и затова се притесняват повече или защото притеснителността е черта, еволюирала с интелигентността като механизъм за оцеляване. Причината за тази връзка не е напълно доказана, но множество проучвания доказват, че тя съществува.

 

 

Помни, че IQ-то не е показател за нищо друго освен изброеното в началото на статията и не винаги е подходящ критерий за съдене за хората. Този тест не може да измери социалните ти умения, креативността, опита, страстта, с която правиш нещо, мотивацията ти и всички други неща, които те правят теб.

 

 

Можеш да разгледаш инфографиката, по която е написана тази статия тук.

Други източници: HowStuffWorks, Medical Dialy.

 

WishBOX – Мечти в действие!