ВходПредпочитам хиляда книги в чантата си вместо еднаПубликувано на: 08.12.2014

Автор: Антония Симова

 

Слабостта на хората към хартиената книга е нормална. Атмосферата в библиотеката или книжарницата е невероятна. Това да си сред толкова много книги създава единствено по рода си усещане за спокойствие, интерес и хармония между собственият ти вътрешен свят и книгите. Имам приятелка, която обожава да купува книги, като дори половината от тях не ги чете, но само това да притежава определено заглавие я кара да се чувства щастлива. Самото прелистването на страниците доставя много по-голямо удоволствие в сравнение с докосването на екрана на електронната книга.

 

Признавам си, че до преди няколко седмици бях твърдо против електронната книга. Истинската книга тежи в чантата ти и мирише на... ами на книга. Освен това с лекота можеш да обърнеш директно на последната ѝ страница, когато не можеш да дочакаш развитието на сюжета (много лош навик впрочем!).

 

Наскоро обаче се запознах с момиче, което беше събрало около три хиляди книги в електронния си четец! Честно, изумих се. Аз продължавам да мечтая за огромна библиотека, но ако трябва да бъдем реалисти, много малко хора от нас, могат да поберат у дома си всички книги, които искат. Просто вече няма място! А и мисля, че да държиш книги по кашони е обида към авторите, преводачите и дори към героите. Друг проблем – миналата седмица, сигурно нарочно, попадах на интересни цитати от пет книги („Усещане за жена“, „Нощем с белите коне“, „Черно мляко“, „Ловът на пеперудата“, „Нощ в Лисабон“, ако се чудите какво да започнете да четете) и се запътих към рафтовете си с произведения с надеждата да имам повечето от тях и да ги прочета, но познайте – имах точно една от тях в библиотеката си. Единият вариант е да взема останалите от столичната библиотеката, която от доста време не е обновявана, а другият – да ги купя.

 

 

Започвам с изброяването на предимствата на е-книга. Към противниците ѝ – знаете, че това, което ще кажа, е истина.

 

1. По-евтино е.

Не ми харесва особено, че започвам с финансовата гледна точка, но повечето от нас нямат собствени доходи и стандартната училищна стипендия от 21 лева не стига за нищо. Ако въобще някой получава такава. Разбира се, щом става дума за книги, родителите ти не биха могли да ти откажат, но пък не може да искаш постоянно пари от тях. Електронният четец е много добра инвестиция – цената му е колкото 10-15 класически книги. Имаш десетки източници, от които можеш безплатно да си изтегляш популярни книги, а вече има и електронни книжарници, където книгите са много по-евтини от техния хартиен вариант. Ако все пак след време решиш, че четецът вече не ти върши работа, можеш да го продадеш на цена, близка до тази, за която си го купил.

 

 

2. Форматът им е максимално удобен и компактен.

Дизайнът им е тънък и както казва един приятел „влиза перфектно във вътрешния джоб на палтото“.

 

 

3. Можеш да регулираш размера на шрифта.

Не е нужно да си претоварваш очите с дребния шрифт на някоя книга, просто натискаш „+“ и всичко е перфектно.

 

 

4. Можеш да четеш на тъмно.

В много случаи осветлението на дисплея ще ти е от голяма полза – можеш да четеш в леглото, дори и да нямаш нощна лампа; можеш да четеш на терасата без комарите да усетят светлината. Въпреки това тук трябва да отбележа, че светещият екран е вреден за очите ти и е препоръчително да си вземеш четец с електронно мастило. Неговият екран не свети и прилича на страница от хартиена книга.

 

5. Можеш да събереш хиляди книги в 200 грама.

В зависимост от големината и видовете памет в електронния четец можеш да събереш от 1000 до 10 000 книги. Освен това вожеш да си маркираш любими цитати и диалози и да ги сортираш. Можеш непосредствено да ги споделяш в социалните мрежи.

 

 

 

Аз бях против електронните книги, но се замислих сериозно и реших, че е по-добре да прочета колкото се може повече книги, дори в електронен формат, отколкото да прочета много по-малко, но пък в класическия вариант на книгата. Така че, вече чакам да ми доставят електронния четец вкъщи, като не смятам да спра да посещавам книжарниците всяка седмица – дори и само, за да постоя в този книжен рай.

 

 

 

 

WishBOX - Мечти в действие!