ВходВ цитати ... Антоан дьо Сент-ЕкзюпериПубликувано на: 07.12.2014

Подбрал: Ива Цолова

 

 

„Моята рисунка не изобразяваше шапка. Тя изобразяваше една змия боа, която бе глътнала и смилаше слон.“

 

Почти няма човек, който да не е чел тази голяма,голяма книга за едно малко, малко момче. Змията, боата, розата, лисицата, звездите, принца, мечтите, приятелството... Тя може да научи всекиго  на много и да ни накара да я разгледаме по множество различни ъгли, в зависимост от възрастта, в която сме.

 

Е, можем да кажем едно голямо „Браво!“ за вдъхновението и красотата, лъхаща от творбата на бележития френски писател и авиатор – Антоан дьо Сент-Екзюпери.

 

„Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите.“

 

Творецът е роден на 29 юни 1900 г. в старо френско,благородническо семейство и почива на 31 юли 1944 г. Прекарва детството си в Санкт Мориц дьо Реманс и Лион, където не спира да черпи литературно вдъхновение за творбите си. През юли 1912 г. се запознава с Габриел Вроблевски-Салвез, който го „кръщава“ във въздуха и той открива страстта си към летенето.

 

„Ако искам да видя пеперуди, ще трябва да изтърпя две-три гъсеници.“

 

Интересен период в живота му е следвоенната служба, когато дори за известен период пребивава в Африка, работейки в транспортната авиация. Там той 14 пъти оказва съдействие при много деликатни обстоятелства на екипажи, кацнали с повредени самолети в пустинята и за това на 7 април 1930 г. става кавалер на Почетния легион.

 

„Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.“

 

След избухването на Втората световна война, Антоан отново се завръща към военната си авиационна служба. Извършва 7 разузнавателни мисии в Африка. През 1943 г. лети над окупирана Франция, докато на  на 31 юли 1944 г. излита и не се завръща повече в базата си.

 

„Съвършенството е достигнато, не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се премахне.“

 

Съществуват различни версии за изчезването на писателя-авиатор. Според една от тях „Лайтнингът“ на Екзюпери е свален над морето от немски изтребители. Друга твърди, че някой е предизвикал катастрофата. А според трета - той сам да е посегнал на живота си.

 

„Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.“

 

Повечето романи на Екзюпери са вдъхновени от жизнения му път на пилот, като например – „Нощен полет“, „Боен пилот“, „Военни записки“. И все пак най-значителният му литературен успех е приказката, покорила безброй сърца - „Малкият принц“, която и до ден днешен не е изгубила своята актуалност.

 

„Любовта не се състои в това двама души да се вторачат един в друг, а в това те да гледат в една посока.“

 

 

WishBOX - Мечти в действие!