Вход5 уникални кучешки факта, които не знаешПубликувано на: 03.12.2014

Автор: Ния Калейчева

 

"Кучето е най-добрият приятел на човека!... Домашните кучета са опитомени вълци и са неизменен спътник на човека още от дълбока древност. "

Това навярно всеки го е чувал, но едва ли си попадал на следните любопитни факти свързани с кучетата...

 

1) И кучето е Бог

 

Сещаш ли се за Египетския бог Анубис и за неговата глава на чакал? Ако не можеш да се сетиш или просто не знаеш какво е чакал, това е бозайник от семейство кучета. Също като котките в Египет, и кучетата биват почитани от определени религии, макар и по-рядко. Хиндуистите, например, вярват, че кучетата пазят портите на рая, затова всеки Ноември те празнуват Kukur-tihar - Денят на кучето. Тогава кучето бива удостоено със свещената точка tika (сещаш ли се? - точката, която индийците носят на челото си) и многобройни огърлици от цветя.

 


 

2) И кучето е Айнщайн

 

Доказано е, че всяко куче разпознава и разбира средно по 250 думи и жестове, може да брои до 5 и да извършва прости математически пресмятания. С тези впечатляващи умения, кучетата се явяват също толкова интелигентни и упорити колкото 2-годишните деца.

 

 

3) И кучето е Шерлок Холмс

 

Носът на всяко куче е изключително сензитивен  и може да долавя десетки хиляди миризми наведнъж. Дотук всичко си го знаеш, нали? Но как тогава разбира от къде пристига всичката тази информация? Чрез влажния си нос. Той му помага да разбере от коя посока идва миризмата и колко скорошна е тя. Именно заради това, кучетата са често използвани от полицията по летищата, за да надушват експлозивни материали и забранени субстанции.

 

 

4) И кучето има цветно зрение

 

Погрешен е митът, че кучетата виждат черно-бяло. Всъщност, те могат да разпознават всички цветове от синьо-жълтата гама, но не различават червения и зеления цвят. Въпреки това, те виждат много по-добре от човека през нощта, факт, който за мен е малко спорен тъй като моето куче упорито отказва да помръдне щом угаснат светлините във входа...).

 

 

5) И кучето си има уникален отпечатък

 

Хората си имат пръстови отпечатъци, а кучетата си имат носови отпечатъци. Носът на всяко куче си има своята уникална следа, така че внимавай кого взимаш за партньор в следващото си приключение...

 

 

6) И кучето е като котката

 

Тук отново ще развенчая поредния мит. И баба знае, че когато котката не е особено доволна, тя си мята опашката  и гледа злобно. Е, при другите косатковци, кучетата, махането на опашката си е цяло изкуство. Когато поклащат опашката си надясно, да, те са щастливи, но наляво означава, че са изплашени и несигурни. Ако пък се снижават и съвсем леко поклащат опашката си, то са готови за игра и определено се опитват да спечелят вниманието и умилението ти.

 

 

6) И кучето е като теб

 

Тук ще говоря от личен опит, макар да съм сигурна, че всеки който има куче навярно би се съгласил. Поговорката, крушата не пада по-далече от дървото, важи и тук. Какъвто собственика, такова и кучето. Аз, например, обожавам да се сгуша удобно в някое кътче и просто да си мързелувам, пълен релакс, както моят Чарли. А ето го и него:

 

 

Източници: barkpost.com и mirror.co.uk

 

WishBOX - Мечти в действие!