ВходВ цитати… Александър ДюмаПубликувано на: 23.11.2014

Подбрал: Ива Цолова

 

Един за всички и всички за един!

 

Изключителният творец е роден на 24 юли 1802 г. и почива на 5 декември 1870 г. С син на Томас-Александър Дюма — френски генерал и Мария-Луиза Елисавета Лабуре — дъщеря на гостилничар. След смъртта на баща му, семейството остава без почти никакви средства, но това не спира любовта на младия Александър към книгите и той чете всичко, до което успява да се добере. 

 

„Моят баща е едно голямо дете, което получих, когато бях съвсем малък.”

 

Дюма е писател - романист, като предимно е известен с множеството си исторически и приключенски романи, благодарение на които се е превърнал в един от най-четените френски писатели в света. Освен романите си, Дюма пише пиеси и е редовен дописник в редица списания.

 

„… до деня, когато Господ ще удостои човека да му разкрие бъдещето, цялата човешка мъдрост се включва в тия две думи: 

Чакай и се надявай!”

 

На дванадесет годишна възраст Александър се мести в Париж, където започва работа в Пале Роял като секретар на могъщия тогава Луи-Филип, орлеански херцог.Работейки там, Дюма започва да пише статии в списания и театрални пиеси. През 1829 г. неговата първа самостоятелна пиеса „Дворът на Анри III“ получава одобрението на широката публика.

 

„... на този свят няма нито щастие, нито нещастие, има само сравняване между едно състояние с друго. Нищо повече. Само, които е изпитал безгранична злочестина, може да изпита безгранично щастие. Човек трябва да е пожелал да умре, за да разбере колко хубав е животът.”

 

Любител на екстравагантния начин на живот, той винаги харчел повече, отколкото изкарва. Но въпреки това Дюма се оказва доста проницателен в сделките. През неговото време нараства търсенето на романи, излизащи на части, от страна на издателите на вестници и списания, така че през 1838 той просто пренаписва една от пиесите си и я продава под формата на такъв роман. „Капитан Пол“ води до откриването на писателска къща, която в крайна сметка издава стотици романи и разкази под редакцията на Дюма.

 

„Рядко в малко момче може да се забележи обещание за мъж, но почти винаги в момиченце може да се види заплаха за жена.”

 

Някои от най-известните му творби са: „Граф Монте Кристо”’; „Лещникотрошачката”; „Колието на кралицата”; „Тримата мускетари”, както и „Рицарят на Сен Жермен”, която е  последната творба на автора, незавършена и публикувана в наши дни, с край, написан от Клод Шоп.

              

„Цялата човешка мъдрост е обобщена в две думи - очакване и надежда.”

 

Съществува и интересна теория, свързана с Александър Дюма. Тя обвързва личността му заедно с личността на Александър С. Пушкин в едно. Твърди се, че след като големият руски поет участва в дуела с Дантес, той не загива, а инсценира смъртта си. След това заминава за Париж и там се превръща в прочутия френски писател Александър Дюма. Това твърдение звучи абсурдно, но авторите на тази невероятна хипотеза посочват доста убедителни доводи за нея.

 

„Моите мечти нямат граници, аз винаги искам невъзможното.”

 

WishBOX - Мечти в действие!