ВходНовите лидери са сред нас, ученицитеПубликувано на: 20.11.2014

Автор: Яна Неделчева

Снимки: личен архив на СУС

 

Миналият четвъртък десетки ученици от различни столични гимназии се събраха в Националната финансово-стопанска гимназия. Общото нещо между тях е, че всички са членове на Софийски ученически съвет, а целта им беше да изберат нова Контролна комисия на организацията. Предните дни бяха избрани председателите на всички комисии, а на 13-ти се гласува и за председател, заместник-председател и секретар на СУС.

 

 

Първо чух мотивационните слова на кандидатиралите се. Те говориха за това, което искат да постигнат в Софийския ученически съвет, с какво могат да допринесат за организацията и защо смятат, че са подходящи за желаните позиции. Видях много будни, умни и способни млади хора, стремящи се към личностно развитие, подобрение на училищната среда, просветление и общуване с други хора с подобни идеали. Радвам се, че бъдещето на България е в ръцете на тези хора, един от които смятам, че съм и аз. След речите им, членовете на СУС имаха няколко минути да попълнят бланките си за гласуване.

След кратка почивка избраните за трите позиции бяха обявени. Това са Райчо Райчев от 22 СОУ и Елена Стоичкова от 35 СОУ, които запазиха позициите си съответно на председател и секретар, и новото попълнение - Арина Курдова от СМГ, която бе избрана за заместник-председател. Всички останали кандидати също се представиха достойно, макар и да не спечелиха. Надявам се те да продължават с усърдната работа и да допринасят за развитието на СУС, а може догодина да успеят. Не всички бяха доволни с резултатите от гласуването, но вярвам, че мнозинството е направило правилното решение и избраните ще оправдаят вота им на доверие. Пожелавам страхотна година и много успешни общи начинания на новия Управителен съвет, който бе избран в продължение на тези три дни.

 


 

Освен изборите, на това събрание видях и една изключително полезна презентация на тема лидерство, представена от Даниела Попова – член на фондацията „Заедно в час“. Тя говори много увлекателно за това какво свързваме с лидерите, какво се очаква от тях и 5-те най-важни качества на един лидер. Презентация бе изнесена и от Цанислав Генчев, председател на Ученическия съвет на НФСГ. В нея той разказа за училището-домакин, за техния съвет и добрите им практики. За финал чух краткото обръщение към Управителния съвет от г-жа Милена Тодорова, старши експерт по Средното образование към Регионалния инспекторат на образованието. Тя изрази подкрепата си към начинанията на СУС и пожела успех. После всички излязохме навън за снимка, направена от People of Sofia.

 

 

На 27-ми септември е първият рожден ден на Софийски ученически съвет! Той навършва една годинка от създаването си и по този повод се провежда състезание за най-нестандартна снимка със логото на СУС сред членовете му. Победителят ще получи специална изненада!

Поздравления на всички избрани за длъжности през тридневната изборна кампания на СУС, пожелаваме им изключително успешна, ползотворна и инициативна година.

 

WishBOX – Мечти в действие!

 

Ако искаш да разбереш повече за СУС, виж видеото от „Аз, ученикът“ 2014, където членове на миналия Управителен съвет разказват за структурата, целите и начините, по които можете да се включите в делото на СУС.