ВходКакво е да си инвестиционен банкер (+видео)Публикувано на: 18.11.2014

Автор: Десислава Докина

 

Трудно е да си на 18 години и да знаеш коя е професията, която ще те вдъхновява дотолкова, че когато ставаш рано сутрин да не си казваш: „Оф, пак ли?”

 

Но има как тази трудност да бъде преодоляна и да избягаме от уловката да следваме мечтите на мама и тате, да практикуваме професия, която някой ни е наложил или да учим специалност, която обществото по някакъв начин налага като перспективна.

 

Начинът е да се информираме за различни възможности, да изслушваме мнението и гледните точки на по-опитните от нас, на специалисти от различни области, за да намерим своето призвание.

 

Днешното видео е посветено на професията Инвестиционен банкер, за която разказва 26-годишната Мариела Вачева, водена от максимата:

 

Ако правиш това, в което вярваш и те прави щастлив, ще станеш богат. Обратното не е сигурно.

 

26-годишната Мариела Вачева, инвестиционен банкер към ВТБ Капитал, сподели пред WishBOX как минава денят на един инвестиционен консултант; истина ли са нещата, които се пишат по вестниците за големите финансови сделки. Виж още във видеото по-долу какви са предимствата на тази професия. Ясно е, че добиването на такъв готин опит и практикуването на толкова интересна професия изискват и жертви. Чуй от какво произтичат трудностите?

 

Мариела се е сблъсквала с много образователни системи; има профeсионален опит в няколко международни компании, опознавала е гледната точка на хора от различни националности и има с какво да те вдъхнови и мотивира да следваш мечтите си. 

 

 

Мариела учи в СМГ между 5 и 7 клас, след което завършва Американския Колеж в София. През 2004 заминава да учи икономика в Princeton University, а 2006-2007 прави едногодишен обмен в London School of Economics. Докато е в Лондон, прави стаж за една от най-големите инвестиционни банки, Morgan Stanley. През 2008 се завръща в България и започва работа като анализатор в Ernst & Young. Едновременно с това става един от основателите на сдружение Тук-Там и се занимава доброволно и активно с част от проектите му. През 2010  решава да запише магистратура по предприемачество, благодарение на която учи и живее на три континента – Европа, Азия и Америка. През 2011 отново се завръща в България и по настоящем работи като инвестиционен консултант във ВТБ Капитал.

 

 WishBOX - Мечти в действие!