ВходВ цитати... Анджелина ДжолиПубликувано на: 16.11.2014

 Подбрал: Василена Василева

 

Анджелина Джоли Войт е американска актриса и режисьор. Известна е с активната си позиция и благотворителните си акции по ред наболели хуманитарни въпроси.

 

„Щастлива съм да бъда себе си, нещо, което никога не съм правила преди. Винаги се криех зад други хора. Опитвах се да открия себе си чрез героите, които играех, живеех техния живот и никога не съм имала свой.”

 

Анджелина е родена на 4 юни 1975 г. в семейството на американския актьор Джон Войт и френската актриса Маршелин Бертран. Кръстниците ѝ са също актьори - Жаклин Бисет и Максимилиан Шел. Родителите ѝ се развеждат, когато тя е едва на година. Живее с брат си при майка си. Има трудно и бедно детство.

 

„Без болка, няма страдание, без страдание ние никога няма да се поучим от грешките си. За да правим каквото трябва са ни необходими болката и страданието, те са ключът към всички прозорци. Без тях, няма живот.”

 

Джоли е преживявала епизоди на самоубийствена депресия през тийнейджърските си години, а също и в началото на двадесетте си години.  Съучениците я дразнели по повод на това, че била изключително слаба и носила очила и метални скоби за корекция на зъбите. Било ѝ трудно да се свързва емоционално с други хора.

 

„Не се определям като красива, защото виждам много недостатъци. Хората имат наистина странно мнение. Те ми казват, че съм слаба, сякаш това трябва да ме радва.”

 

Започва също да експериментира с наркотици; казва, че на 20-годишна възраст вече е опитала "всички възможни наркотици", включително хероин. На тази възраст Анджелина се обличала само с черни дрехи, боядисвала косите си червени и, по собствените ѝ признания, се ненавиждала.

 

„Била съм безразсъдна, но не съм бунтовник без кауза.”

 

На 28 март 1996 г. се жени за британския актьор Джони Лий Милър, с когото се запознава по време на снимките на филма „Хакери“ (развеждат се на 3 февруари 1999 г.).

 

„Където и да съм, винаги ще намирам себе си загледана в прозореца, желаейки да бъда някъде другаде.” 

 

През 1997-2000 година прави големия си пробив в киното с филми като „Джия“, „Колекционерът“, „Луди години“, „Да изчезнеш за 60 секунди“. За касово най-успешни се смятат последвалите две части на „Похитители на гробници“ (Tomb Raider) в които играе героинята от едноименната компютърна игра, Лара Крофт.

 

„Винаги играя жена, с която бих се срещала.”

     „Терапия? Не се нуждая от нея. Ролите, които избирам са моята терапия.”

 

От 2001 г. е пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на ООН. Носител на Оскар за филма Луди години, на три Златни глобуса и други призове.

 

„Скачах от един филм в друг, отделях се от един свят и преминавах в друг. Живеех като тези хора и не познавах себе си. Не знаех коя съм аз и нещата изглеждаха много лошо.”

 

След няколко неуспешни брака, днес Джоли живее с актьора Брад Пит, с когото има шест деца, от които три осиновени.

    

  „Първото и най-важното нещо е семейството и животът ми с Брад. Преживяхме толкова щастливи мигове в отглеждането и възпитаването на децата си, и нищо не може да се сравни с тях.”

 

През 2009, 2011 и 2013 г. според списание Forbes Джоли е била най-високо платената актриса във Холивуд.

 

„Истината е, че обичам да живея. И да бъда свободна. Ако не мога да имам тези неща, се чувствам като животно в клетка и предпочитам да не бъда в клетката. Предпочитам да съм мъртва. Толкова е просто. И не мисля, че е много необичайно.”

 

WishBOX - Мечти в действие!