ВходБългарското семейство, което обиколи света с...лодкаПубликувано на: 14.11.2014

Автор: Силвия Димитрова

 

Днес ще те запозная с историята на едно българско семейство, или по-точно с историята през очите на малката Мая. Семейство, което решава да остави дом, училище, работа и да започне да плава по море. Иво, Мира и Мая пътуват на борда на катамарана "Фата Моргана" от юли 2013 година, като идеята да започнат пътуването си идва от приятел на Иво и Мира, който споделил мечтата си да живее на лодка и свободно да обикаля света с нея.

 

Позволих си да интервюирам малката Мая, а тя бе така любезна да разкрие пътешествието от своя поглед и да разкаже малко повече за себе си.

 

Как мама и татко ти поднесоха новината, че започвате да пътешествате по света с лодка?

Когато мама и татко ми казаха бях на 7 години. Пътувахме към Ванкувър, с камион, така се придвижвахме преди. На пристанището във Ванкувър имаше много лодки и ние отидохме да купим сладолед и да ги разгледаме. След като си тръгнахме от Ванкувър към Монреал, татко ми каза да си представя да живея на една такава лодка и на мен ми хареса много. Бях малко уплашена, защото първият път, когато се возих, беше в една много стара лодка, на приятел на родителите ми, но представата, че ще живея и обикалям света в лодка като тези във Ванкувър, наистина ми допадна. Всяка нощ преди да тръгнем сънувах лодки и океани.

     

Беше ли ти трудно да напуснеш дома си, училището и приятелите си ?

Училището не ми беше трудно да го напусна, защото на никой не му се ходи на училище, но много ми липсват приятелите. За щастие, мога да си пиша с тях по интернет. За дома също не ми беше трудно да го напусна, защото съм свикнала да спя в малка, тесничка стая, още от когато пътувахме с камионите, а в дома ми, стаята беше голяма и ме беше страх от зомбита и чудовища.

   

Как минава един твой ден на катамарана "Фата Моргана"?

Когато пътуваме слушам музика, гледам филми, играя игри, също помагам на майка ми да опъва въжетата. Когато спираме, моята задача е да пусна котвата. Щом сме на сушата, обикалям и търся приятели, посещавам планини с мама и татко, както и вулкани, водопади, специфични места. Гмуркаме се, едно от любимите ми занимания. Чистим лодката, перем дрехи и чаршави на ръка, като сама пера дрехите и завивките си.

 

 

От всичките места, които сте обиколили, къде ти хареса най-много?

Гватемала и Гренада. Гватемала ми хареса най-много, защото там станах много близка с едно момиче на име Ноя. Бяхме непрекъснато заедно, преспивахме в нашата лодка или в нейната. Родителите ми ме записват в местни училища, ако удължаваме престоя си и така наваксвам с различните предмети, но в училището в Гватемала се говореше на испански и аз не разбирах нищо в началото. Благодарение на Ноя обаче, учех уроците си, като тя ми помагаше. С нея прекарвахме цялото си време заедно, ходехме на басейн, скачахме от водопади, изкачвахме планини и посещавахме пещери. Понякога плача, защото нямам приятели, липсват ми старите, а и новите. Гренада ми харесва, защото има много деца. Има една общност от деца, които пътуват с лодки, точно като мен и всеки вторник, четвъртък и събота играехме волейбол. Събирахме се също на една лодка и свирехме на различни музикални инструменти, забавлявахме се без да ни безпокоят никакви родители.

 

На теб харесва ли ти да обикаляш света с лодка, по море?

Да харесва ми да обикалям, но понякога е страшно. Не знаеш кога ще започне буря или колко силен ще е вятърът.

 

А, каква искаш да станеш като пораснеш и би ли продължила да пътешестваш по море?

Не знам каква искам да стана като порасна. Исках да напиша книга за децата, която започнах, но не знам как да я довърша. Искам да се гмуркам много дълбоко, но без акваланг, само с маска и шнорхел, за което се изисква да задържам дъха си. Може би бих продължила да пътешествам, но по-скоро с каравана или кола, защото ми харесваше някак си повече, когато пътувахме с камион. Беше по-безопасно. Вече преживях една буря, докато плавахме и наистина се бях уплашила, че ще умра. Бих продължила пътешествието, но не сама и не по вода, бих искала да пътешествам някъде с приятели към Канада, Америка, например.

 

Тук можеш да видиш блогът им, който е поддържан от Мира: thelifenomadik.com

Както и фейсбук страницата им: https://www.facebook.com/TheLifeNomadik

 

WishBOX - Мечти в действие!