ВходВ цитати...Махатма ГандиПубликувано на: 09.11.2014

Подбрал: Василена Василева

 

Мохандас Карамчанд Ганди, познат като Махатма Ганди, е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наречен е още "Баща на нацията".

 

"Бъди промяната, която искаш да видиш в света!"

 

"Вярата ми в ненасилието ме задължава към решителност. Няма място за страх или слабост."

 

Мохандас Карамчанд Ганди се ражда през 1869 г. в Порбандар, Гуджарат, като най-малкото от пет деца при четвъртия брак на Карамчанд Ганди с Путали Бай. Семейството е заможно и принадлежи към кастата на търговците вайши. Баща му заема поста на министър-председател на Порбандар, а по-късно — на Раджкот. И двамата родители са силно набожни индуисти, които се покланят на Вишну, но посещавали и храма на Шива.

 

"Да пренебрегнеш едно единствено живо същество означава да пренебрегнеш божиите сили и да навредиш не само на това същество, а на целия свят."

 

Желанието на Ганди е да следва право във Великобритания. След дълги колебания семейството приема неговото желание. Кастата е считала, че в чужбина той няма да може да живее „чисто“. Въпреки че полага клетва, с която се задължава да остане целомъдрен и да не докосва месо или алкохол, кастата му забранява пътуването в чужбина. Ганди се противопоставя на това решение и поради това е изключен от кастата.

 

"Любовта е най-мощната сила, която е присъща на света, и най-скромната, която човек може да си представи."

 

"Любовта никога не изисква, а само дава. Любовта само страда, не съжалява и не отмъщава."

 

Още през 1883 г., когато е на тринадесет години, Ганди е оженен от родителите си за Кастурбай Наканджи, която е на същата възраст. Първият им син, Харилал, се ражда през 1888 г. Те имат още трима сина: Манилай (1892) г., Рамдас (1897 г.) и Девадас (1900 г.). След като през 1906 г. Ганди приема целибата, той прекъсва сексуалните връзки с жена си. Кастурбай въпреки това живее и работи с него и занапред, като поема неговата политическа борба, когато Ганди е в затвора. Ганди и Кастурбай са женени в продължение на 62 години.

 

"Считам себе си за неспособен да мразя което и да е живо същество на земята. Чрез дългия път на дисциплината и молитвите съм престанал от четиридесет години да мразя когото и да е. Знам, че това е голям успех. Въпреки това го приемам с голямо смирение."

 

Ганди получава международна известност със своята концепция за сатяграха, ненасилствени протести за постигане на политически цели, която се основава на идеята за ахимса. Със своя пример вдъхновява политически лидери, като например Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи.

 

"Мразя привилегиите и монополите. Отричам всичко, което не може да се сподели с масата на народа."

 

"Насилието е оръжието на слабите; Ненасилието – на силните."

 

Санскритският термин Махатма ("велика душа") произлиза от индийската философска,религиозна и обществена традиция. С него Ганди е поздравен от поета Рабиндранат Тагор при завръщането си от Африка в Бомбай на 9 януари 1915 г. Самият Ганди признава в своята автобиография 1, че се счита недостоен за тази титла.

 

"Отричам насилието, защото доброто, което изглежда то може да причини, не е трайно; трайно е лошото, което то причинява."

 

"Слабият не може да прости. Опрощението е качество на силния!"

 

WishBOX - Мечти в действие!