ВходKhan Academy вече и с тестова версия на българскиПубликувано на: 06.11.2014

Автор: Силвия Димитрова

 

Khan Academy или Кан Академия е образователна организация, която засяга най-вече учебният материал от 1. до 12. клас, подготвителни материали за висшите заведения и много уроци просто за обща култура. Използва се както от учениците и учителите, така и от родителите. Полезна е за всички!

 

Академията може да помогне на учителя, например като следи резултатите на всеки един ученик, като вижда на коя част от видео урока е спрял, кои задачи е решил и дали има нужда от допълнителна помощ. Платформата помага и на родители, следейки резултатите на децата си.

 

Ако трябва да кажем точната година за създаването на академията, това е 2004, когато Салмон Кан помагал на племеничката си чрез чат програмата на Yahoo!, като рисувал и обяснявал на младата госпожица уроците й. След като и други роднини на Кан потърсили същата помощ, той решил, за по-лесно, да започне да качва видеа в YouTube, като всички нуждаещи се от помощ с уроците могат да ги гледат. До 2009 година, Академията има над 1000 урока и привлича около 35 000 посещения на ден.

 

 

Поради огромния интерес към уроците, от различни езикови групи, на 20 септември 2012 година, наяве вече са първите страници от Академията на най-превежданите езици.

Интернет платформата вече от шест дни е при нас и на български език, благодарение на Иван Господинов от Хасково, който започва превода още преди две години и успява да събере голяма група от доброволци - преводачи. Разбира се, не всичко още е готово и напълно преведено, затова се търсят още преводачи. Ако искаш да направиш добро и ако смяташ, че си способен да помогнеш, можеш да разбереш как да го направиш от тук.

 

През 2011, Кан говори пред TED относно Академията. Разбери сам защо, как и с каква цел е създал Khan Academy...

 

 

 

WishBOX - Мечти в действие!