Вход



1 ноември е! Денят на народните будители



Публикувано на: 31.10.2014

Автор: Василена Василева

 

Както всяка година, така и тази, българите са разкъсани между два празника - Хелоуин и Денят на народните будители. Ние, младите, с разтворени обятия посрещаме американския празник като боядисваме косите си, оцветяваме лицето си и сменяме дрехите от ежедневието с бляскави костюми и защо не? Нима не би било прекрасно поне веднъж в годината да бъдем такива, каквито искаме - джуджета, елфи, феи и т.н.

 

Нека обаче се върнем на българския ни празник - Денят на народните будители. Аз съм на мнение, че ако сме решили да празнуваме Хелоуин, то ние трябва да обърнем внимание и на нашия празник. Не просто празник, а нещо повече. Група от хора, които са бранили българския дух. Хора, които са ни дарили с азбука, култура и традиции. Хора, които заслужават поне един път в годината да бъдат почетени с нужното уважение.

 

На въпроса "Кой е будител.." зададен от репортерите на една българска телевизия към малките деца, някои от тях отговорят:

 

"Това са Кирил и Методий, които са написали българската азбука"

 

"Петър Берон, той е написал Рибния буквар"

 

"Иван Вазов, Паисий Хилендарски и Георги Раковски"

 

"Будителите са тези, които будят хората"

 

"Аз съм будител, защото будя мама"

 

"..когато порасна аз също ще стана будител"

 

Не е ли хубаво да чуеш от устата на едно 5-6 годишно дете тези неща? Малчуганите знаят много повече от колкото някои техни каки и батковци.

 

Бих те посъветвала днес, на 1-ви ноември, да прочетеш поне една страница от някоя книга и да го споделиш с някого, по този начин и ти можеш да бъдеш будител. Давай!

 

WishBOX– Мечти в действие!