ВходДа напишеш роман за 30 дниПубликувано на: 27.10.2014
Снимка: Валентина Владимирова

Снимка: Валентина Владимирова

Автор: Яна Неделчева

 

Аз съм един от онези писатели, които планират твърде много, но никога нищо не пишат. Дори в момента имам прекрасно развити герои в главата си и сравнително добър сюжет, но съм написала всичко на всичко глава и половина, които най-вероятно ще изтрия. Не знам дали това е по-малкото зло, или другата крайност - да не планираш изобщо и да пишеш без никаква посока и план. И в двата случая, а и във всички останали помежду им, за да се подобри стила на писателя той трябва много да чете, много да пише и да общува с много други писатели.

 

„Ако искаш да си писател, трябва да правиш преди всичко две неща: да четеш много и да пишеш много“. – Стивън Кинг

 

Мястото, на което можеш да правиш всичко това, е сайтът на организацията NaNoWriMo – National Novel Writing Month. Той представлява огромна общност от писатели, които пишат заедно, оплакват се от писането заедно и си помагат като обсъждат всичко, което им хрумне, във форумите на сайта. Разнообразието от аматьори и вече издадени автори предоставя множество гледни точки и мнения. Форумите са основната и най-ценна част от сайта и представляват огромна база данни със съвети, предложения за подобряване на сюжета, развитие на герои, вдъхновение, помощ за всичките ти писателски проблеми и всичко, наистина всичко, което ти хрумне. Единственият недостатък е, че е твърде лесно да прекараш часове, четейки форумите, вместо да пишеш.

 

Форматът е такъв: преди началото на всяко ноемврийско издание на NaNoWriMo всеки, който иска да участва дадената година, добавя романа, по който планира да работи. Целта, която всички участници гонят е да напишат 50 000 думи преди края на месеца. Защо точно 50 000 и какво разбирам под „роман“? Според организаторите „50 000 е трудна, но постижима цел, дори за хора с целодневна работа и деца.“ А тяхната дефиниция за роман е простичкото „дълга литературна творба“. Накратко, „ако ти вярваш, че пишеш роман, и ние вярваме, че пишеш роман.“ А ако броят на думите не е по силите ти или ти се струва дори твърде лесно постижим, винаги можеш да заповядаш в лагерното издание (Camp NaNoWriMo) и да определиш сам целта си и формата на това, което пишеш.

 

Всеки ноември хиляди писатели се събират и загърбват външния свят за един месец и всичко, което съществува са те и брояча на думи. И хилядите други хора, които водят своите собствени битки в голямата война на писателите срещу романите.

 

Присъедини се към тях навреме за този ноември и напиши своя роман.

 

WishBOX – Мечти в действие!