ВходВ цитати.. ВолтерПубликувано на: 26.10.2014

Подбрал: Ива Цолова

 

Aux Champs-Elysées, aux Champs-Elysées… А може да пробваме и с нашенската версия „Оооо Шанз-Елизе, ооо Шанз-Елизе“. Тези стихове са емблематични за френската столица. А тя, от своя страна, събира толкова много неща в себе си – романтиката, която витае навсякъде във въздуха, придружена с безброй влюбени двойки и катинари, заключващи любовта им; невероятната красота на сградите, улиците, фонтаните, табелите и т.н., които те карат да попиваш влажно с очи всеки детайл; огромното количество хора, които ти е трудно да осъзнаеш как може да бъдат тооолква много и на едно място. И все пак Париж не представлява само това – освен с очарованието си, през годините, той ни е дарил с много изключителни личности, като например философът и писател Волтер.

 

"Търсещият щастие е като пияница, който не може да улучи пътя към дома си, но знае, че има дом."

 

Всъщност зад този псевдоним се крие името Франсоа-Мари Аруе, който е роден на 21 ноември 1694 г. и умира на 30 май 1778 г. в Париж.  В негово лице можем да  открием един от прототипите на интелектуалеца, отдаден на служба на истината, справедливостта и свободата на мисълта.

 

"Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде."

 

Завещава на света 118 тома съчинения, също така най-известното си произведение - новелата „Кандид“. Два пъти е бил в затвора, като първия от тях е бил хвърлен в Бастилията през 1717г. Там е лежал единадесет месеца и за това време завършва трагедията си "Едип", която подписва за първи път с псевдонима Волтер.

 

"Да се родиш два пъти не е по-удивително, отколкото да се родиш един път — всичко в природата е подчинено на закона на възраждането."

 

Пиесите, епичната поезия и историческите съчинения, които го превръщат в един от най-известните френски писатели на 18 век, днес, за съжаление, са загубили значението си.

 

"Трудът избавя човека от трите най-големи злини: скуката, порока и нуждата."

 

Репутацията на Волтер се дължи до голяма степен и на неговия стил - елегантен и прецизен, но често и изпълнен с хаплива ирония.

 

"Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези, които нямат разум."

 

Писателят и до ден днешен е запомнен със своята непрестанна борба срещу религиозния фанатизъм и в подкрепа на прогреса и толерантността.

 

"Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш."

 

По време на Френската Революция Волтер, наред със своя съперник Жан-Жак Русо, е смятан за един от нейните главни предшественици и през 1791 година става вторият човек след граф дьо Мирабо, погребан в парижкия Пантеон.

 

"Великите дела винаги са съпроводени с големи препятствия."

 

WishBOX – Мечти в действие!