ВходПалачинки, приятели и нова песен (+видео)Публикувано на: 24.10.2014

Автор:Росица Митрева

 

Йордан Янков и Петър Ашиков случайно се събират да пеят и свирят заедно, но бързо си пасват и още лятото успяват на своя глава да запишат първата си песен. С малко тъга по летните спомени и сънуваща палачинки, ти представям тези две невероятни момчета и готината им песен.

 

Ще ги оставя сами да ти разкажат за себе си и песента си. Прочети интервюто, което те дадоха специално за нас, докато слушаш песента им!

 

 

Разкажете ми за себе си?

Петър:       Горд българин и студент по Международно и Европейско Право в Холандия, Хага. Обичам страната си и с радост се връщам вкъщи. Посещавам българските планини и равнини и после разказвам за тях. Най-хубаво е, когато мога да ги споделя с любимите хора. Докато правя това, слушам музика, така че като се върна към университета, да си спомням за определено място с определени хора. Обичам да готвя. Обичам да спортувам - занимавам се с различни видове спорт, зависи от сезона. В ежедневието си на студент в чужбина свиря на китарата и понякога пиша. Така си почивам.

Йордан:       Трудно ми е да говоря за себе си, но ще опитам. Голяма част от живота ми заемат сноубордът и пирятелите ми. Сноуборд практикувам вече 10 години, но от 2-3 години подхванах фристайл с един много близък приятел. С него разбрах, че няма по-голямо щастие от споделеното щастие. Иначе, започнах да свиря и да пиша песни сравнително късно. Бях ги зарязал преди 1-2 години и чак когато се срещнах отново с Петър, той ми възвърна любовта към това.

 

Как се събрахте като група?

Йордан:       Сложно е, защото преди години ние не се харесвахме много и чак по-миналата година седнахме заедно край един огън, свирихме, пеехме и разбрахме, че всъщност имаме много общи неща. От там тръгна нашето приятелство и нашия творчески път. И без Ицо нашата песен нямаше да има такъв успех, той вкара живота на: Кленов Сироп!

Петър:       През лятото на 2013 всичко се промени, след един огън на плажа, две китари и мента. Явно, освен различния начин на живот, с този тип имахме  и нещо общо. Така се сприятелихме. Така и започнахме да свирим. Всичко благодарение на Христо Смоленов (Ицо).

 

 

Как се роди песента?

Петър:       След известно затишие пак се върнах към писането на песни, които пресъздаваха някои по-трудни моменти. Досещате се, че не бяха от най-веселите песни. (усмихва се) Краят на първата академична година дойде и аз се замислих една весела малодия. Завърнах се в София с акордите на "Палачинки"  в главата ми. Седях една вечер и си мислих какво искам да закусвам.  Не бях ял палачинки от много време. И просто взех един лист хартия и нахвърлих някои идеи. На сутринта завърших първия куплет от песента! Една година след емблематичния плажен огън от сезон 2013, се върнах на същото място при моите приятели. Седнах на Данчовата веранда с китара в ръка и му казвам: "Братле, измислих една песен, но имам само първия куплет..." Данчо извади ментата с мляко и му изсвирих началото. Остана възхитен. Реакцията му допълни енергичността и интусиазма, които търсих дълго време и каза: "Ние тази песен я довършваме това лято!". Изведнъж Ицо се появи, чу, че пеем за някакви палачинки и каза незабравимото "С кленов сироп...". Изреди и всички останали възможни комбинации. И така след още няколко менти и весели дни тримата заедно, познати още като група Д.И.П., завършихме текстът на "Палачинки".

 

От къде дойде идеята за видеото?

Йордан:       Решихме да запишем песента, защото всички, които я бяха чули, я харесаха и казаха, че биха я слушали още много пъти. Естествено, нашите родители и някои други хора не вярваха, че ще успеем. Решихме да ги опровергаем. Знаехме, че „Палачинки” ще има голям успех, защото резюмира целия fun, който хората имат през лятото.

Петър:       Седяхме край традиционния годишен плажен огън една вечер, когато ни хрумна, че си заслужаваше да продължим да творим. Мястото, хората - всичко беше идеално за един весел клип. На следващия ден станахме и с любезното съдействие на Мони и Стани Войнови, които носеха камера започнахме да снимаме отделни кадри докато си пеем песента на глас. Намерихме и незнайното момиче от песента, на което да направим палачинки - Биляна.

 

 

И как успяхте да реализирате идеята си?

Йордан:       Идеята за видеото дойде от нас двамата, но нямаше да бъде възможно да го направим без помоща на приятелите. Всички сцени мислихме заедно.

Петър:       Не беше лесно. Още преди да се приберем от морето започнахме да звъним на хора, които имат студия. Нямаше нищо сигурно. В същото време знаехме, че скоро заминаваме отново да учим в чужбина, и бяхме притиснати от времето. Но не се отказахме. Успяхме да намерим студио, отидохме и готово. Направихме си и авторски права. Без родителите ни нямаше да се справим! След записа в студиото Данчо и Тодор Велев, на когото сме много благодарни за помощта, сглобиха клипа. Така, за около 10 дни "Палачинки" от един куплет стана напълно завършена песен.

 

Коя е любимата ти част от видеото?

Петър:       Моментите са три - докато се возим на влакчето, когато Биляна налива млякото (гордея се с този кадър) и естествено танците на Ицо...

Йордан:       Аз не мога да кажа, че имам любима част от песента както и от видеото, защото всичко ми е ЛЮБИМО!

 

Бих казала, че песента ви е голям успех и има страшен потенциал. И нека отидем по-далеч - какво е успехът за вас?

Петър:       Вътрешното удовлетворение, че съм направил нещо хубаво.

Йордан:       Успехът за мен е споделения успех. Както стана с песента, след като свършихме цялата работа заедно (и с компанията на морето) нямаше нищо на света, което можеше да ми махне усмивката от лицето.

 

Споделете с нас някоя мечта?

Петър:       Мечтаех да се науча да свиря на китара и да радвам голяма публика.

Йордан:       Имам две мечти в този живот-1. Да бъда актьор и 2. Да имам група с близки приятели и да правим музика, която радва хората.

 

Има ли нещо друго, което искате да кажете на нашите читатели?

Петър:       Тук е моментът да благодаря на всички, които повярваха в нас и ни подкрепиха - на семейството си и на приятелите ни, които станаха част от  "Палачинки". И на всички непознати фенове, които ни харесаха и се радват на палачинките!  Това е първото интервю, което някога давам, затова използвам възможността и да благодаря специално на моя дядо Димитър, който запали страстта в мен към китарата. А специално искам да кажа на всички, че трябва да вярват в способностите си и да осъзнаят, че мечтите ви са постижими, стига само да съберат куража да тръгнат към тях.

Йордан:       Обичам всички, които ни подкрепиха !!! Радвам се, че имам приятели като вас и да знаете, че никога няма да ви изпусна от поглед ;)

 

И сега най-важния въпрос.. - С какво вървят най-добре палачинките?

Петър:       С някое радостно момиче, с което да ги споделиш.

Йордан:       Палачинките са най-хубави с моркови или може с бадеми, ха-ха и най-вече с хубаво момиче.

 

Благодаря ви, момчета! Виждам, че всеки от вас е на път да сбъдне мечтите си и целият екип ви стиска палци.

 

WishBOX – Мечти в действие!

 

Не пропускай и да харесаш фейсбук страницата на група Д.И.П.